Atracții turistice

Arcul de Triumf din Paris, Franţa

GH. MĂNOIU

Arcul de Triumf este un monument situat în Paris, în Place de l'Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées. A fost construit între anii 1806 şi 1836, la ordinul lui Napoleon Bonaparte după bătălia de la Austerlitz, pentru a comemora victoriile armatelor franceze.



Arcul de Triumf din Paris.


Prima piatră a fost pusă pe 15 august 1806 de arhitectul Jean Chalgrin. Construcţia a fost abandonată sub Restauraţie. Louis XVIII a reluat construcţia în 1824 cu arhitecţii Louis-Robert Goust şi Huyot sub conducerea lui Héricart Thury. În 1830, Louis-Philippe Napoleon a reluat ideea iniţială şi construcţia continuă cu arhitectul William Abel Blouet.

Arcul de Triumf a fost inaugurat pe 29 iulie 1836. Face parte acum dintre monumentele naţionale franceze cu o mare însemnătate istorică. La picioarele sale se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial.

Cum ajung la Arcul de Triumf

Cu metroul liniile 1, 2 şi 6, staţia Charles de Gaulle - Étoile.

Cu RER linia A, staţia Charles de Gaulle - Étoile.

Cu autobuzul liniile 22, 30, 31, 52, 73, 92 şi Balabus

Adresa: Place Charles-de-Gaulle 75008 Paris, Coordonate: 48° 52′ Nord, 2° 17′ Est

Ce se poate vizita

Arcul de Triumf. Este o construcţie inspirată de arhitectura romană, are înălţimea de cincizeci de metri şi adâncimea de 22 metri şi poartă patru reliefuri, câte unul pe fiecare stâlp: La Marseillaise sau Plecarea voluntarilor din 1792 de François Rude, Triumful din 1810, de Jean-Pierre Cortot, Rezistenţa din 1814, de Antoine Étex şi Pacea din 1815, de Antoine Étex.

Pe cele patru laturi ale arcului sunt gravate şase basoreliefuri care prezintă scene ale Revoluţiei şi Imperiului: Funeraliile generalului Marceau din 20 septembrie 1796, de P.H. Lamaire (faţa din dreapta sud), Bătălia de la Aboukir 25 iulie 1799, de Seurre (faţa din stânga sud), Bătălia de la Jemappes din 6 noiembrie 1792 de Carlo Marochetti (faţa din est), Trecerea podului Arcole din 15 noiembrie 1796, de Jean-Jacques Feuchère (faţa din dreapta nord), Luarea Alexandriei pe 3 iulie 1798, de John-Étienne Chaponnière (faţa din stânga nord) şi Bătălia de la Austerlitz 2 decembrie 1805, de Jean-François-Théodore Gechter (faţa din vest).

Pe atic sunt gravate numele bătăliilor majore ale Revoluţiei şi Imperiului, iar pe friză se poate vedea reprezentarea mai multor personalităţi. Arcadele mari sunt împodobite cu figuri alegorice reprezentând personaje din mitologia romană de James Pradier.

Pe zidurile interioare sunt înscrişi cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate. Patru basoreliefuri sunt situate deasupra, cu scene din luptele celebre ale Revoluţiei şi Imperiului.

Rămăşiţele Ostaşului Necunoscut au fost înmormântate aici pe 28 ianuarie, 1921. Doi ani mai târziu, André Maginot, ministru de război, susţine proiectul de a instala "flacăra memoriei", care este aprinsă pentru prima dată pe 14 noiembrie 1923.

Flacăra veşnică are aceeaşi origine cu cea a altarului Patriei din Roma, primul de acest fel de la stingerea flăcării Vestalelor în 391. Aceasta comemorează memoria soldaţilor căzuţi şi nu se stinge niciodată. Este reaprinsă simbolic în fiecare seară la ora 18:30.

Taxa de intrare

Tariful întreg este de 9,5 euro, iar tariful redus este de 7,5 euro. Pentru copii sub 18 ani, pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, dacă sunt rezidenţi în Uniunea Europeana sau în teritoriile franceze, pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru persoana care îi însoţeşte, accesul este gratuit.

Programul

Este deschis pentru vizitare din 1 aprilie până la 30 septembrie între orele 10:00 şi 23:00 şi între 1 octombrie şi 31 martie, între orele 10:00 şi 22:30. Este închis pe 1 ianuarie, 1 mai, 8 mai, 14 iulie, 11 noiembrie şi 25 decembrie.

Arcul de Triumf în imagini



Arcul de Triumf din Paris, interior.



Mormântul Ostaşului Necunoscut de la Arcul de Triumf din Paris.



Arcul de Triumf din Paris, detaliu.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peştera Valea Cetăţii este situată pe şoseaua Valea Cetăţii, spre Poiana Brașov. Atracţia principală o constituie Sala Mare, cu o înălțime de peste 20 m şi o suprafaţă de aproximativ 2500 mp, în care se pot vedea stalactite şi stalagmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălţime.
Michaelerplatz este o piata mica, dar plina de istorie, in centrul Vienei. Piata poarta numele bisericii Michaelerkirche situata in acest loc. In Michaelerplatz se afla intrarea principala in complexul imperial Hofburg.
Monte-Carlo este unul dintre cartierele orasului-stat Monaco, fiind cel mai renumit, in special datorita cazinoului Monte-Carlo. Este una dintre cele mai renumite destinatii turistice din Europa, turistii fiind atrasi de viata de noapte tumultoasa, hotelurile de lux si restaurantele scumpe.
Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau. Situat intr-o zona mirifica, inconjurat de paduri de basm, lacul este strabatut de-a lungul malului de un drum spectaculos, DN10 Buzau-Brasov, ce trece prin doua viaducte, Giurca si Teherau. O calatorie in zona lacului Siriu va ramane o amintire de neuitat.
Gamzigrad este un sit arheologic şi UNESCO World Heritage Site din Serbia, situat la sud de Dunăre, în apropiere de oraşul Zaječar. Este locaţia vechiului complex roman de palate şi temple Felix Romuliana, construit de împăratul Galerius.
A fost înfiinţat în 1834 de Mihalache Ghica, frate al domnitorului Alexandru Ghica, sub numele de "Museul Naţional din Bucuresci". A pornit la drum cu colecţiile donate de cel ce l-a înfiinţat: monede greceşti, romane şi bizantine, minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, opere de artă.