Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Destinaţii

    Balcic, Bulgaria

    CATALIN KISLINGER



    Faleza. Balcic, Bulgaria.


    Balcicul este o aşezare pitorească pe malul Mării Negre, situată într-un cadru natural unic datorat versanţilor de calcar şi teraselor naturale care coboară treptat spre mare. Este un oraş liniştit, cu o atmosferă cu rezonanţe interbelice.

    Are case cu o arhitectură mediteraneeană aşezate pe straduţe pietruite care coboară spre ţărm. Ţărmul mării are plaje înguste şi lungi.

    Balcicul este o destinaţie turistică interesantă şi încântătoare, putând fi o alternativă la staţiunile mari. Are peste 10000 de locuitori. Este situat într-un golf, la 60 km de Vama Veche şi la aproximativ 255 km de Bucuresti.

    Atracţii turistice în Balcic

    Castelul sau Palatul (Kompleks Dvoret). Acest complex este compus din doua obiective: Castelul şi Gradina Botanică. Ele nu se pot vizita decât împreună. Castelul de la Balcic a fost construit de către Regina Maria (1875-1938), în perioada în care Cadrilaterul a aparţinut României. A fost inaugurat în anul 1924.

    Preţ intrare în complex: 10 leva (5 leva Castelul plus 5 leva Gradina Botanică). Pentru bulgari, preţul de intrare este de 2 leva.

    Gradinile Castelului. Are o suprafata de 35 hectare, fiind una dintre cele mai mari grădini botanice din Europa. Gradina are peste 3000 de specii de plante.

    Muzeul de Istorie din Balcic.

    Muzeul Etnografic din Balcic.

    Galeria de Artă. Sunt prezentate expoziţii permanente de lucrări de artă.

    Biserica Sfântul Nicolae.


    Alte atracţii din zona Balcicului

    Parcul Naţional Nisipurile de Aur. Este acoperit de pădure şi are multe peşteri şi grote. În pădure trăiesc numeroase specii de pasări şi de animale: piţigoi, grauri, vulturi, şoimi, bufniţe, broaşte testoase, căprioare, vulpi, veveriţe, iepuri etc.

    Mânăstirea ortodoxă Peştera Aladzha. Aici se pot vedea peşterile în care au locuit o serie de sihaştri începând cu secolul al 4-lea. Peşterile au fost săpate într-un uriaş perete vertical de stâncă. În ele se ajungea cu ajutorul unei scări de frânghie, care era ridicată în caz de pericol.

    Satul Gurkovo. Satul se află la lângă Balcic. Este locuit în majoritate de englezi, germani şi elveţieni. Aceştia au cumpărat casele localnicilor pe care le-au renovat, transformându-le în vile de vacanţă.

    Localitatea Dobrich. În perioada în care Cadrileterul aparţinea României, localitatea se numea Bazargic.

    Satul Obrochishte. Se află situat la 15 km de Balcic. În zona satului pot fi vizitate ruinele unei fortăreţe otomane.

    Staţiunea Albena.

    Staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena.

    Satul de vacanţă Kranevo.

    Oraşul Varna.

    Cazare şi restaurante

    Cele mai populare hoteluri sunt Dionisopolis, Balcic şi Elite, dar se pot rezerva camere şi la Castel. Cazarea se mai poate face şi la particulari, preţurile variind în functie de confort şi distanţa până la plaja. În apropiere se află campingul Bisser.

    Pe lângă restaurantele din hoteluri şi Castel, mai sunt restaurante în centrul oraşului şi pe faleză. Tarabele de pe faleză oferă meniuri pescăreşti, piza, spaghete etc.

    Clima

    Staţiunea are o climă blândă, temperat continentală. Vara, temperatura medie ziua este de 27°С, iar apa mării are temperatura medie de 24°С. Vara este lungă şi caldă, potrivită pentru plajă din mai până în octombrie. În timpul verii ploile sunt foarte rare. În staţiune există şi izvoare minerale termale.

    Moneda

    Leva bulgarească (cu simbolul Lv)

    1 Leva = 100 stotinki,
    1 Euro = 1,9558 Lv,
    1 Leva = 2,2891 Ron,
    1 Ron = 0,4368 Lv

    Cum ajung la Balcic

    Balcic se află situat la 60 km de localitatea Vama Veche (România).

    La Balcic se poate ajunge:

    Cu autoturismul. Există mai multe variante de traseu pentru a ajunge din România la Balcic. De exemplu:

    • Bucureşti - Giurgiu - Ruse - Razgrad - Shumen - Varna - Aksakovo - Kichevo - Albena - Balcic.

    Distanţa Bucureşti - Balcic, via Giurgiu, este de 308 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore şi 24 minute.

    • Bucureşti-Calaraşi (traversare cu bacul) - Silistra - Dobrich - Balcic.

    Distanţa Bucuresti - Balcic, via Calaraşi şi Silistra este de 255 km şi poate fi parcursă în aproximativ 3 ore şi 51 minute. Practic durează mai mult datorită traversării Dunării cu bacul.

    • Bucureşti - Feteşti (A2) - Cernavodă - Agigea - Mangalia - Vama Veche - Balcic.

    Distanţa Bucuresti - Balcic, via Vama Veche, este de 339 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore şi 12 minute.

    Atenţie: La intrarea în Bulgaria trebuie cumpărată vigneta pentru Bulgaria. Pentru autoturisme, vigneta costă 10 leva pentru 7 zile.

    La vama Giurgiu - Ruse se plăteşte o taxă de pod: pentru autoturisme taxa este de 13 lei sau 3 euro la trecerea din Romania în Bulgaria şi 4 leva sau 2 euro la întoarcere. Nu se acceptă lei la vama Ruse (Bulgaria), pentru taxa de pod, pentru trecerea în România.

    Cu autocarul. Mai ales în sezon, există curse de autocar regulate între oraşe din România şi Balcic. De exemplu, cursa Mangalia - Balcic are durata de 1 oră.

    Cu avionul. Aeroportul Internaţional Varna.

    Coordonate GPS

    43° 25′ 00″ Nord
    28° 10′ 00″ Est

    Aspecte privind siguranţa călătoriei la Balcic

    • Este recomandat ca maşina să fie parcată numai în parcări sau în locuri sigure.

    De reţinut

    • În anul 1924, Regina Maria, dând curs îndemnului pictorului Alexandru Satmari, face o călătorie la Balcic. Fiind fascinată de pitorescul locului, regina hotaraşte să cumpere mai multe terenuri pe care ulterior va construi Castelul şi mai mai multe imobile.

    În scurt timp, sub patronajul reginei, Balcicul devine un centru al vieţii artistice româneşti. Mai mult, Octavian Moșescu, primarul Balcicului interbelic, a dat o lege prin care orice artist care dorea o casă pe Coasta de Argint (zona Balcicului), putea să fie împroprietărit gratuit.

    Astfel, atraşi de peisajul minunat, dar şi de condiţiile favorabile, mulţi artişti şi scriitori îşi vor petrece timpul la Balcic. Printre aceştia se număra pictorii Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Lucian Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, şi scriitori precum Ion Minulescu, Ion Pillat, Cella Delavrancea, Vasile Voiculescu, Camil Petrescu, Gala Galaction, Mateiu Caragiale, Mihail Sebastian, sau actorii George Vraca, Clody Bertola şi Puiu Iancovescu.

    • Cele mai renumite construcţii din Balcic făcute după planurile arhitectei Henriette Delavrancea Gibory (Palatul Snagov) sunt: Primaria din Balcic, reşedinţa generalului Raşoviceanu, vila “Lupoaica” a lui Nae Ionescu, Pavilionul Granicerilor din ansamblul regal, şi vilele lui Ion Pillat şi Elisa Bratianu.

    • În anul 1933, prin testament, Regina Maria a cerut ca, după ce moare, inima ei sa fie depusă la Balcic. În anul 1938, după deces, inima reginei a fost pusă într-o casetă de argint şi a fost transportată cu vechiul bric "Mircea" la reşedinţa reginei din Balcic, unde a fost depusă într-o raclă din capela Stella-Maris. După cedarea Cadrilaterului în anul 1940, inima reginei a fost mutată la Bran.

    • În anul 1940, când Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, peste 2500 de români au trebuit să-şi părăsească casele din Balcic.

    • Regizorul Francis Ford Coppola împreună cu echipa de filmare au petrecut 11 zile în Balcic pentru a filma, inclusiv în Castel, scene din filmul Youth Without Youth, adaptare după nuvela Tinereţe fără de tinereţe a scriitorului Mircea Eliade.

    • Balcicul are o istorie milenară. Istoricii consideră că regiunea a fost locuită încă din epoca de piatră, din mileniul 4 î.e.n. Tracii sunt printre cei mai vechi locuitori ai locului.

    • Întrucât Balcicul a facut parte din România în perioada interbelică, unii localnicii, în special cei în vârstă, mai vorbesc încă limba română.

    Imagini din Balcic



    În faţa Castelului. Balcic, Bulgaria.



    Balcic, Bulgaria.



    Balcic, Bulgaria.



    Balcic, Bulgaria.



    Faleza. Balcic, Bulgaria.



    Balcic, Bulgaria.



    Plaja. Balcic, Bulgaria.



    Balcic, Bulgaria.



    Împrejurimi. Balcic, Bulgaria.



    Împrejurimi. Balcic, Bulgaria.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Nessebar, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice: un cadru natural de excepţie, plaje lungi şi late, cu nisip fin, apa marii foarte curată şi bineînţeles, cetatea-muzeu cu o vechime de peste trei milenii, Vechiul Nessebar, situată în peninsula Nessebar.
    Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, renumită pentru combinaţia unică de mare, munte şi ape minerale.
    Shabla este un oraş şi o staţiune turistică pe litoralul nordic al Bulgariei. Atracţia principală o constituie plaja vastă cu nisip alb, situată la 5 km de oraş. Pe alocuri, faleza este verticală şi uneori stâncoasă. În zona plajei există o parcare, un restaurant şi multe bungalouri vechi. În antichitate, Shabla a fost o aşezare antică tracică fondată în secolul 6-5 î.e.n., care şi-a căpatat numele de astăzi în secolele 16-17.
    Yailata este o rezervaţie arheologică din Bulgaria, pe coasta Mării Negre, la 47 km distanţă de Vama Veche. Ea cuprinde peste 100 de peşteri-locuinţă datate din secolul a 5 î.e.n., trei necropole săpate în rocă, o fortăreaţă construită la sfârşitul secolului al 5-lea, un sanctuar, pietre de sacrificiu, vinării şi alte patru morminte din perioada antică.
    Veliko Tărnovo, pitorescul oraş medieval din nordul Bulgariei, este o frumoasă destinaţie turistică la care se ajunge relativ uşor, fiind foarte aproape de România. Atracţia principală este cadrul natural deosebit, peste care se suprapune oraşul medieval cu un specific arhitectural aparte, oraş situat pe cele trei dealuri Tsarevets, Trapeziţa şi Svieta.
    Biala este o mică staţiune pe coasta bulgară a Mării Negre, situată la 60 km de oraşul Varna. Localitatea atrage prin atmosfera pastorală şi peisajul pitoresc. Faleza este înaltă, iar plaja nisipoasă este lungă şi relativ îngustă. Apa mării este caldă şi curată, iar fundul mării avanseaza lent.