Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Editura Global Info / Biografii

    Biografie

    Alexandru Sahia

    Publicist şi scriitor român, de orientare socialist-comunistă.


    Alexandru Sahia
    1908 — La 9 octombrie se naşte la Mânăstirea, judeţul Călăraşi, Alexandru Stănescu. Este fiul lui Alexandru Stănescu şi al Voicăi, ţărani înstăriţi. Tatăl său a ajuns chiar primar liberal în comuna sa. În unele surse apare ca dată de naştere 11 octombrie 1906. Copilăria, până la 12 ani, şi-a petrecut-o în satul natal.

    1915-1920 — Face clasele primare în localitatea natală.

    1920 — Se înscrie la Liceul Militar "Dimitrie Sturdza" din Craiova.

    1926 — Debutează literar cu schiţa Sculptorul Boamba publicată în revista "Şoimii", editată de Liceul Militar "Mihai Viteazul" din Târgu-Mureş, unde era înscris sub numele de Alexandru G. Stănescu. A semnat cu pseudonimul Al. Mânăstireanu.

    1927 — Părăseşte Liceul Militar.

    1928 — Termină liceul la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti şi îşi dă bacalaureatul. Se înscrie la Facultatea de drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Nu se regăseşte nici în viaţa universitară.

    1929 — Intră în viaţa monahală, devenind călugăr la Mănăstirea Cernica. La mai puţin de un an de la intrarea la mănăstire, se retrage din comunitate.

    1930 — Călătoreşte în Orientul Mijlociu, la locurile sfinte. Îşi ia pseudonimul Sahia, inspirat de un cuvânt arab. Are loc adevăratul debut literar în revista "Bilete de papagal", unde semnează pentru prima oară „Sahia".

    1931-1937 — Publică, ca gazetar, în cunoscute ziare şi reviste ale vremii: "Rampa", "Facla", "Dimineaţa", "Azi", "Cuvântul liber", "Adevărul" şi "Era nouă".

    1931 — Are contacte cu mişcarea muncitorească şi comunistă.

    1932 — Înfiinţează două publicaţii efemere, "Bluze albastre" şi "Veac nou", dar mai ales scrie reportaje. Acum apar şi nuvelele sale, dintre care, mai importante sunt Întoarcerea tatei din război, Pe cîmpia de sînge a Mărăşeştilor, Uzina vie, Revolta din port, Şomaj fără rasă, Execuţia din primăvară, Înghiţitorul de săbii.

    1934-1935 — Efectuează o vizită în URSS, în urma căreia laudă realizările sovietice.

    1935 — Apare URSS azi, un amplu eseu-reportaj despre realitatea polimorfă a lumii sovietice. Colaborează la volumul Nuvele inedite, cu Ploaie de iunie, ultima lui creaţie.

    1936 — Cu un an înainte de deces, se înscrie în Partidul Comunist Român. Apare ediţia a III-a la URSS azi.

    1937 — Este internat la sanatoriul Colentina din Bucureşti în urma unei tuberculoze netratate. E dus acasă, în satul Mănăstirea, unde moare la 12 august. Volumul Huliganii lui Dumnezeu rămâne neterminat.

    1948 — Este ales post-mortem membru al Academiei Republicii Populare Române.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA