Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Editura Global Info / Biografii

    Biografie

    Dimitrie Cantemir

    Domnitor al Moldovei. Prozator, istoric, filosof si umanist. Spirit enciclopedic. Pune bazele evolutionismului si cauzalitatii in istorie, pune bazele etnografiei si geografiei, filosofiei, istoriei religiilor, muzicologiei. Este primul orientalist roman.



    1673 — La 26 octombrie se naste Dimitrie Cantemir, in localitatea Silisteni, comuna Falciu, azi in judetul Vaslui.
    Tatal sau este Constantin Cantemir, serdar si viitor domnitor al Moldovei, ce provenea dintr-o familie de razesi din tinutul Falciului.
    Mama sa era Ana, nascuta Bantas, nepoata doamnei Anastasia, sotia Ducai-Voda. Este o femeie culta.
    Nasul sau este domnul de atunci al Moldovei, Dumitrasco Cantacuzino.
    Are frate mai mare pe Antioh Cantemir.

    1678 — Moare mama lui, Ana.
    Gheorghe Duca, domn al Moldovei, il trimite pe serdarul Cantemir ca reprezentant (capuchehaie) al sau pe langa Inalta Poarta.

    1685 — La 15 iunie, cu ajutorul lui Serban Cantacuzino, domnul Tarii Romanesti, Cantemir se urca pe tronul Moldovei, luand numele de Constantin.
    Dimitrie invata cu carturarul Ieremia Cacavelas. Acuma invata greaca, latina si slavona.

    1688 — Dimitrie pleaca la Constantinopol ca zalog al tatalui sau pe langa Inalta Poarta.
    Aici studiaza la Academia Patriarhiei Ortodoxe cu profesori renumiti prin pietatea si stiinta lor. Intra in contact cu literaturile clasice si cu filozofia neoaristotelica. Aprofundeaza greaca, latina si slavona, invata limbile turca, araba si persana. Studiaza istoria, folclorul si muzica turca.

    1691 — Din porunca lui Constantin Cantemir, fratii Costin, Velicico hatmanul si Miron cronicarul sunt acuzati de tradare si decapitati. La executia lui Velicico a asistat si beizadeaua Dimitrie, intors in tara.

    1693 — La 13 martie, moare Constantin Cantemir. Boierii il pun domn pe Dimitrie Cantemir, dar nefiind confirmat de Poarta, dupa trei saptamani de domnie, se intoarce la Constantinopol. Isi continua studiile.

    1695 — Dupa mazilirea lui Constantin Duca, pe tronul Moldovei se urca Antioh Cantemir, care va domni pana in toamna anului 1700. Dimitrie devine acum reprezentantul sau la poarta.

    1679 — La Zenta, principele nostru asista la catastrofala infrangere a armatelor turcesti de catre cele austriece conduse de Eugen de Savoia.

    1698 — Apare la Iasi, in greceste si romaneste, prima lucrare a lui Dimitrie Cantemir, "Divanul sau galceava Inteleptului cu Lumea" sau "Giudetul Sufletului cu Trupul". Este si prima lucrare filozofica romaneasca.

    1699 — Dimitrie Cantemir se casatoreste la Iasi cu Casandra, fiica lui Serban Cantacuzino.

    1700 — Datorita intrigilor si banilor lui Brancoveanu, Antioh Cantemir este mazilit si inlocuit cu Constantin Duca. Impreuna cu familia, Dimitrie se stabileste la Istanbul, in casa construita dupa planurile sale.

    1700-1705 — In aceasta perioada Cantemir scrie urmatoarele opere: "Sacrosanctae scientiae indepingibilis imago" (Imaginea stiintei sacre cu neputinta de zugravit), "Compendi olum universae logices institutionis" (Compendiu despre sistemul logicei generale), "Ioannis Baptistae van Helmont", "Physices universalis doctrina" (Invatatura generala despre fizica a lui I. B. van Helmont), "Tarifu ilmi musiki ala vegni maksus" (Explicarea muzicii teoretice pe scurt) si "Istoria ieroglifica".

    1705 — Pe tronul Moldovei urca pentru a doua oara Antioh Cantemir. Intre cei doi frati, Antioh si Dimitrie, relatiile devin extrem de reci.

    1709 — Se naste la Istanbul fiul sau, Antioh Cantemir, viitor poet, scriitor si diplomat al Rusiei, ambasador la Paris.

    1710 — La 14 noiembrie Dimitrie Cantemir este numit domn al Moldovei.

    1711 — La 13 aprilie, Dimitrie Cantemir incheie la Lutk, un tratat de alianta intre Moldova si Rusia, in speranta ca va scapa de suzeranitatea turceasca.
    La 20 mai, Cantemir ridica armele impotriva turcilor.
    In seara zilei de 23 iunie, tarul Petru cel Mare soseste la Iasi.
    In batalia de la Stanilesti din 8-12 iulie, turcii inving armatele aliate ruso-romane.
    Dimitrie Cantemir se stabileste cu familia sa in Rusia, in tinutul Harkovului, unde i se da un domeniu. Aici va intemeia un sat numit Dimitrievka si va construi o biserica.
    La 1 august Tarul ii confera titlul de prea luminat principe al Rusiei.

    1712 — Moare sotia lui Dimitrie, Casandra.

    1714 — Dimitrie Cantemir este ales membru titular al Academiei din Berlin, la Sectiunea Stiinte orientale.

    1714-1716 — In aceasta perioada, Cantemir scrie: "Monarhiarum physica examinatio" - Interpretarea naturala a monarhiilor, "Descriptio Moldaviae" - Descrierea Moldovei, scrisa in latina la cererea Academiei din Berlin, "Incrementa atque decrementa aulae othomanicae" - Cresterea si descresterea Curtii Otomane, "Vita Constantini Cantemyrii" - Viata lui Constantin Cantemir si "Sistema religiei mahomedane".

    1717 — Incepe sa lucreze la cea mai erudita scriere a sa, "Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor", in cadrul careia istoria romanilor de pretutindeni este examinata in context universal. Lucrarea este terminata in 1722, scrisa in latina si tradusa de Cantemir in romana.

    1719 — Dimitrie se recasatoreste la Moscova, cu tanara printesa, Anastasia Trubetkaia, avand ca nasi pe tar si pe tarina.

    1721 — La 20 februarie, Cantemir este numit consilier secret si membru al Senatului .

    1722 — In calitate de specialist in problemele Orientului, Dimitrie il insoteste pe tar in campania sa impotriva Persiei.

    1723 — La 21 august, se stinge din viata Dimitrie Cantemir. Este inmormantat la Moscova in biserica Sf. Nicolae.
    In 1935 a fost reinhumat prin grija lui Nicolae Iorga la Iasi, in Biserica Trei Ierarhi.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA