Atracții turistice

Hotel Negresco, Nisa, Franța

CATALIN KISLINGER


Hotel Negresco, Nisa.


Hotelul Negresco este o emblema a Nisei si a Coastei de Azur. Este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa, fiind clasificat ca monument istoric national avand eticheta "Patrimoine XXe siecle".

Hotelul poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti.

A fost inaugurat pe 4 ianuarie 1913 in prezenta multor capete incoronate ale acelor vremuri. De-alungul timpului, hotelul a gazduit regi, printi, miliardari celebri, membrii ale familiilor Vanderbilt, Rockefeller, Basil Zaharoff, Isaac Merritt Singer etc.

Hotel Negresco are cinci stele si este situat pe Promenade des Anglais, pe malul Baie des Anges (Golful Ingerilor). Dispune de:

• 121 camere si 34 apartamente (in stil Ludovic al XIII-lea)

• galerie de arta permanenta cu lucrari ale artistilor Raymond Moretti, Cezar, Chiril La Patelliere, Salvador Dali, Vasarely, Yvaral, etc.,

• 9 saloane de 600 de locuri pentru organizarea receptiilor,

• salonul "Baie des Anges" cu vedere la Marea Mediterana,

• restaurantul Le Chantecler de mare clasa,

• salonul de cafea si restaurantul "La Rotonde",

• barul cu pian "Le Relais",

• salon de infrumusetare, salon de coafură, masaj, manichiura, sala de gimnastica,

• agentie de turism, spalatorie, inchirieri auto, limuzine, elicoptere, pista de aterizare,

• buticuri (70 vitrine de arta, Moretti, Vasarely, Dali, moda, bijuterii, Lancel, Christian Dior, Versace, Cartier etc.),

• terenuri tenis si golf.

Hotel Negresco este membru al consortiului Leading Hotels of the World.

Adresa

37, Promenade des Anglais, Nice, Alpes-Maritimes, France

Coordonate GPS

43° 41′ 40.84″ Nord
7° 15′ 28.89″ Est

Ce se poate vedea in hotel Negresco

• multe lucrari de arta autentice, cum ar fi cele ale sculptoritei si pictoritei franceze Niki de Saint Phalle, portrete de monarhi, inclusiv numeroase busturi ale reginei Marie-Antoinette. Printre portretele de monarhi, cele mai faimoase sunt portretele lui Louis al XIV-lea, Louis al XV-lea, Louis al XVI-lea, Napoleon al III-lea si al imparatesei Eugenie.

Se mai pot vedea tapiserii de Raymond Moretti, sculptura Le Chat a sculptorului Cyril de La Patelliere si lucrari ale sculptorului Sacha Sosno.

candelabru din holul hotelului Negresco realizat cu 16309 cristale de Baccarat. A fost initial comandat de tarul Nicolae al II-lea, dar izbucnirea Revolutiei din Octombrie din Rusia a anulat comanda, candelabrul fiind achizitionat de Henri Negrescu.

cele doua restaurante Rotonde si Chantecler.

Scurt istoric

Henri Alexandru Negrescu s-a nascut in anul 1868 la Bucuresti. Cu toate ca tatal sau era proprietarul unui han, situatia materiala nu era una foarte buna. De la o varsta frageda, Henri Negrescu lucreaza ca ucenic patiser la restaurantul Capsa din Bucuresti.

In anul 1883, la varsta de 15 ani, pleaca in Franta cu o trupa de lautari. Isi gaseste de lucru la Paris, unde incepe sa prospere. Dupa Paris, lucreaza la Monte-Carlo, Cannes si Nisa unde ocupa postul de director al Cazinoului Municipal.

In 1910, avand o situatie materiala foarte buna, decide sa construiasca un hotel pentru cei mai bogati oameni din Europa si America.

Pe 4 ianuarie 1913 este inaugurat cu mare fast hotelul Negresco. Hotelul se bucura de un succes enorm. Dar, la inceputul Primului Razboi Mondial, autoritatile franceze rechizitioneaza hotelul si il transforma in spital, iar proprietarul, Henri Negrescu este incorporat in armata si trimis pe front.

Pentru a onora numeroasele credite contractate pentru constructia hotelului, Henri Negrescu este nevoit sa vanda hotelul unei companii belgiene.

La intoarcerea de pe front, Henri Negrescu era ruinat. In anul 1920, bolnav de cancer si inima rea, moare la Paris, la 52 ani.

In anul 1957, hotel Negresco este cumparat de Jean-Baptiste Mesnage care il incredinteaza fiicei lui, Jeanne, care se casatorise cu Paul Augier, avocat și politician din Nisa.

Noii propietari l-au renovat complet imbogatindu-l cu multe opere de arta. Hotel Negresco recapata stralucirea de altadata, devenind un nume faimos pe plan international.

De retinut

• peste treizeci de filme au fost turnate la hotel Negresco.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.
Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.
Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
Cetatea Histria este cea mai veche aşezare urbană din România. Ea fost întemeiată de colonişti greci din Milet ca port la Marea Neagră şi a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani.
Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, impresionând prin peisajul spectaculos care îl oferă asupra zonei lacurilor Razim şi Babadag. Ruinele fortăreţei medievale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe culmea unui deal calcaros, numit Dealul Cetăţii.
Aflată la circa 5 km de Mangalia, în apropierea localităţii Limanu, Peştera Limanu a căpătat în decursul timpului o aură de legendă. Peştera a fost locuită încă din neolitic, iar în perioada dacică a fost şi loc de refugiu în timpul invaziilor romane.