Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    INSTRUCTIUNI din 2 septembrie 2010 privind individualizarea sanctiunilor pentru contraventiile prevazute la art. 50 si 501 din Legea concurentei nr. 21/1996


    INSTRUCTIUNI din 2 septembrie 2010 privind individualizarea sanctiunilor pentru contraventiile prevazute la art. 50 si 501 din Legea concurentei nr. 21/1996
    Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 638 din 10 septembrie 2010

    In temeiul art. 27 alin. (1) si (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Concurentei adopta prezentele instructiuni.

    CAPITOLUL I: Introducere

    Scopul prezentelor instructiuni, emise in aplicarea art. 52 din Legea nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege, este de a stabili modalitatile si criteriile de individualizare a sanctiunilor in cazul savarsirii uneia dintre contraventiile prevazute la art. 50 si 501 din lege, tinandu-se seama de gravitatea si durata faptei.
    Prin prezentele instructiuni se urmareste asigurarea transparentei si a obiectivitatii in procesul de individualizare a sanctiunilor pentru savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 50 si 501 din lege, realizarea efectului disuasiv al sanctiunilor, precum si asigurarea certitudinii juridice intreprinderilor sau asociatiilor de intreprinderi, precum si autoritatilor si institutiilor administratiei publice centrale si locale.
    Metodologia de stabilire a cuantumului amenzii se intemeiaza pe determinarea unui nivel de baza, care se va putea majora in cazul existentei circumstantelor agravante sau se va reduce in cazul existentei circumstantelor atenuante.

    CAPITOLUL II: Nivelul de baza

    I. Determinarea nivelului de baza

    1. Nivelul de baza se determina in functie de gravitatea si durata faptei, potrivit prevederilor art. 52 alin. (1) din lege.

    2. Ca punct de plecare pentru determinarea nivelului de baza al amenzii in cazul contraventiilor prevazute la art. 50 din lege este avuta in vedere cifra de afaceri totala realizata de contravenient in anul financiar anterior sanctionarii.

    II. Gravitatea

    1. In evaluarea gravitatii incalcarii trebuie avute in vedere, printre altele, natura faptei, in special daca informatiile solicitate puteau avea un impact semnificativ asupra solutionarii cazului aflat in analiza Consiliului Concurentei, datorita naturii, importantei si caracterului util ale acestora.

    2. In functie de gravitate, faptele se impart in 3 categorii:

    a) incalcari de gravitate mica: cuantum de la 0,1% pana la 0,3% din cifra de afaceri totala, in cazul contraventiilor prevazute la art. 50, sau o suma cuprinsa intre 20.000 lei si 400.000 lei, in ipoteza prevazuta la art. 511 alin. (2) lit. a), ori o suma cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei, in cazul faptelor prevazute la art. 501 din lege, savarsite de autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale;
    b) incalcari de gravitate medie: cuantum de la 0,3% pana la 0,5% din cifra de afaceri totala, in cazul contraventiilor prevazute la art. 50, sau o suma cuprinsa intre 400.001 lei si 1.200.000 lei, in ipoteza prevazuta la art. 511 alin. (2) lit. a), ori o suma cuprinsa intre 10.001 lei si 17.000 lei, in cazul faptelor prevazute la art. 501 din lege, savarsite de autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale;
    c) incalcari de gravitate mare: cuantum de la 0,5 % pana la 0,9% din cifra de afaceri totala, in cazul contraventiilor prevazute la art. 50, sau o suma cuprinsa intre 1.200.001 lei si 1.600.000 lei, in ipoteza prevazuta la art. 511 alin. (2) lit. a), sau o suma cuprinsa intre 17.001 lei si 23.000 lei, in cazul faptelor prevazute la art. 501 din lege, savarsite de autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale.

    3. Contraventiile prevazute la art. 50 lit. d) si e) din lege sunt considerate, de regula, a fi fapte de gravitate mare si vor fi incadrate ca atare. Inspectia reprezinta cel mai important mijloc prin care pot fi gasite dovezi ale unor posibile incalcari ale regulilor de concurenta prezumate de Consiliul Concurentei. Prin refuzul de a se supune unei inspectii dispuse de autoritatea de concurenta este compromis caracterul inopinat al acesteia, existand posibilitatea ca documentele in legatura cu obiectul si scopul investigatiei, aflate la sediul intreprinderii care se opune inspectiei, sa fie modificate, ascunse, distruse total ori partial. Prin astfel de actiuni se pericliteaza exercitarea efectiva a atributiilor conferite prin lege Consiliului Concurentei.

    III. Durata
    In functie de durata incalcarilor, acestea se impart in 3 categorii, carora le este atribuit un factor de la 1 la 2, dupa cum urmeaza:

    a) incalcari de scurta durata (mai putin de 15 zile) sau cu consumare instantanee: factor 1;
    b) incalcari de durata medie (15-30 de zile): factor 1,5;
    c) incalcari de lunga durata (peste 30 de zile): factor 2.

    IV. Nivelul de baza se obtine prin inmultirea procentului determinat in functie de gradul de gravitate a incalcarii cu factorul aferent duratei incalcarii, dupa urmatoarea formula:
    Nivel de baza = gravitate x factor (durata)

    CAPITOLUL III: Adaptarea nivelului de baza

    1. Nivelul de baza poate fi majorat sau redus cu un procent cuprins intre 5% si 10% pentru fiecare circumstanta agravanta sau atenuanta retinuta.

    2. Circumstante agravante
    Nivelul de baza poate fi majorat atunci cand exista circumstante agravante, precum:

    a) experienta anterioara in ceea ce priveste procedurile sau notificarile desfasurate in fata autoritatii de concurenta;
    b) savarsirea de catre aceeasi intreprindere a unei incalcari de acelasi tip cu o incalcare constatata de Consiliul Concurentei prin decizie anterioara adoptata in comisie sau prin proces-verbal intocmit de inspectorii de concurenta;
    c) masurile de intimidare asupra altor intreprinderi pentru a le determina sa nu furnizeze informatiile solicitate de Consiliul Concurentei sau sa le furnizeze de o maniera inexacta ori incompleta sau orice incercare de a determina astfel de atitudini;
    d) alte imprejurari de natura celor de mai sus;

    3. Circumstante atenuante
    Nivelul de baza va fi diminuat atunci cand exista circumstante atenuante, precum:

    a) colaborarea efectiva cu Consiliul Concurentei in cursul procedurilor, dincolo de obligatia legala de a coopera;
    b) incetarea incalcarii din propria vointa a faptuitorului;
    c) alte imprejurari care demonstreaza vointa intreprinderii sau a autoritatii publice de a facilita aflarea adevarului in cauzele aflate in atentia Consiliului Concurentei.

    CAPITOLUL IV: Alte prevederi

    1. Pentru contraventiile prevazute la art. 50 din lege, rezultatul final al calculului amenzii, conform metodei prevazute in prezentele instructiuni, nu se poate situa sub pragul de 0,1% din cifra de afaceri totala realizata de contravenient in anul financiar anterior sanctionarii si nu poate in niciun caz sa depaseasca 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii, respectiv, in situatia prevazuta la art. 511 alin. (1) din lege, din cifra de afaceri aferenta anului imediat anterior anului de referinta pentru calcularea cifrei de afaceri in vederea aplicarii sanctiunii, pentru intreprinderi sau asociatii de intreprinderi.

    2. Pentru contraventiile prevazute la art. 501 din lege, amenda calculata conform metodei prevazute in prezentele instructiuni nu poate fi mai mica de 5.000 lei si nu poate depasi 40.000 lei.

    3. In situatia in care contraventiile prevazute la art. 50 din lege au fost savarsite de catre o intreprindere sau o asociatie de intreprinderi nou-infiintata, care nu a inregistrat cifra de afaceri in anul anterior sanctionarii, amenda calculata potrivit metodei prevazute in prezentele instructiuni nu poate fi mai mica de 20.000 lei si nu poate depasi 2.000.000 lei.

    4. Atunci cand in urma aplicarii criteriilor de individualizare prevazute la cap. II si III, pragul de 1% din cifra de afaceri totala, prevazut la art. 50 din lege, sau pragul de 2.000.000 lei, prevazut la art. 511 alin. (2) lit. a) din lege, sunt depasite, amenda va fi redusa la 1% din cifra de afaceri totala realizata de contravenient sau la 2.000.000 lei.

    5. La data intrarii in vigoare a prezentelor instructiuni se abroga Instructiunile privind individualizarea sanctiunilor pentru contraventiile prevazute la art. 55 din Legea concurentei nr. 21/1996, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 106/2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 17 mai 2004.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA