Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Editura Global Info / Literatură

    Ion Luca Caragiale

    „Romanii călători” de Ioan Kalinderu

    doctor în drept de la Facultatea din Paris,
    membru al Academiei Române,
    membru al Societăţii geografice române. Bucureşti, 1895


    În mijlocul preocupaţiunilor utilitare aşa de multiple, cari agită lumea în acest veac de oţel şi de cauciuc, e frumos să vedem pe un om găsind încă timp pentru studii mai senine, pentru cercetări ştiinţifice înalte, pentru cultivarea artelor frumoase. Aceste “nobile inutilităţi” au fost totdeauna un fel de strict necesariu pentru oamenii cu spirite mai ridicate.

    Savantul nostru academic, d. I. Kalinderu, este unul dintre acestia; iată un studios pasionat, care urmăreşte cu o neobosită dragoste cercetările sale asupra vieţii şi civilizaţiei romane.

    Romanii călători este urmarea la Vilegiatura şi Reşedinţele de vară la romani: ea ne arată mijloacele materiale de călătorie, hanurile? drumurile pe uscat şi pe apă, atracţia ce o exercita Egiptul cu civilizaţiile sale superpuse, cea originară şi cea dezvoltată prin înrâurirea greacă, limitele geografice ale comerţului, limite mult mai înaintate decât ale împărăţiei... E prima lucrare în limba română care reconstituie unul din elementele caracteristice ale vieţii publice în sutele dântâi ale erei creştine.

    Nu intră desigur în cadrul unor notiţe literare o dare de seamă amănunţită şi, în orice caz, nu putem face o critică asupra acestei savante lucrări. Ea a fost citită la Societatea geografică, şi conferenţiarul a obţinut sufrajele autorităţilor în materie.

    Ne mărginim a spune că Romanii în călătorie, deşi este o operă de erudiţiune, nu e mai puţin o operă de vulgarizare şi de delectare pentru amatorii de lecturi frumoase.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA