Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Editura Global Info / Literatură

    Ion Luca Caragiale

    Un monstru de activitate

    Minunatul domn Frédéric Damé! Ce monstru de activitate!

    D-sa ne aduce aminte de secătura din comedie, care spune că era aşa de muncitor când învăţa la Paris, încât studia câte douăzeci şi patru de ceasuri pe zi regulat, ba erau câteodată zile în cari lucra şi mai mult.

    Aşa şi d. Damé. Cât au stat conservatorii la putere a fost:

    1. Titular, numit contra legii, la două catedre.

    2. Făcător al unui dicţionar româno-francez.

    3. Subdirector al învăţământului primar.

    4. Şef al biuroului de statistică al Ministerului Instrucţiei.

    5. Bibliotecar al aceluiaşi minister.

    6. Făcător şi organizator al bibliotecilor rurale.

    7. Organizator şi supraveghetor al muzeului pedagogic.

    8. Însărcinat cu diverse publicaţiuni ale aceluiaşi minister.

    9. Director al buletinului aceluiaşi minister.

    Aceste însărcinări, însă, pe cari le îndeplinea cu scumpătate, deşi foarte ieftin, îi mai lăsau d-lui Damé destul timp liber. Urându-i-se, aşa, neocupat, d-sa s-a gândit să mai ceară încă o ocupaţie d-lui ministru.

    — Domnule ministru, îmi mai rămâne încă timp liber; voi să-l sacrific şi pe acela pentru folosul statului şi al patriei! Iată ce m-am gândit eu, domnule ministru. Este o dare de seamă a d-lui Neniţescu despre o călătorie în Macedonia, şi care se publică pe socoteala ministerului. Eu cred că ar trebui tradusă în limba franceză, pentru a fi mai accesibilă publicului european. O traduc eu.

    — Dar dacă ăi obosi cu atâtea treburi?

    — Eu nu obosesc niciodată, d-le ministru. Dar pentru a înconjura primejdia oboselii eventuale, o să pui pe altul s-o traducă, pe d. R...

    — Ei? şi d-ta ce o să faci atunci?

    — Eu?... Eu o să supraveghez pe traducător să nu facă traducţia rău, pentru că nu prea ştie bine cele două limbi.

    Şi astfel, deşi împovărat deja cu atâtea sarcine, d. Damé a mai luat şi sarcina aceasta, pentru care a obţinut un mandat de plată de 1.000 lei, mandat cu numărul 3.662 din 95.

    Fiind însă că această sarcină era prea grea, d. Damé a crezut de cuviinţă să ceară şi un ajutor de supraveghetor al traducătorului. Pentru acest ajutor, d. Damé a mai obţinut încă un mandat de plată (cu no. 6.327 din 95) de 1.000 lei; suma aceasta a încasat-o tot d-sa, ca să o dea probabil ajutorului, care, fiind desigur modest şi discret, n-a voit să-şi spuie numele, ca să nu-l jeneze pe şeful său la achitarea mandatului.

    Dar să lăsăm gluma. Este o adevărată neruşinare purtarea aceasta. Cum? bugetul unui minister dat astfel în jaf la toate secăturile? Ce însemnează această sistemă de neobrăzare? Orice nulitate incultă, orice pripăşitură se înfige ca râia într-un minister şi suge cu sute de trompe necurate din o sută de izvoare bugetare?

    Pentru nevoi reale ale ţării, bugetul e totdeuna măsurat cu scumpătate, şi când e vorba de pricopseala şarlatanilor şi negustorilor de doftorii de bătături, de premiarea inculţilor şi de încurajarea nonvalorilor mai mult sau mai puţin literare şi ştiinţifice, bugetul să nu mai aibă baiere? E o datorie, credem noi, să pilduiască oricine pe aceşti cavaleri de industrie, şi nu ne vom da niciodată în laluri de la îndeplinirea ei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA