Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    LEGE nr. 119 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 122/2004 pentru modificarea art. 4 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii


    LEGE nr. 119 din 5 mai 2005 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 122/2004 pentru modificarea art. 4 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
    Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 412 din 16 mai 2005

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Articol unic. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 122 din 24 noiembrie 2004 pentru modificarea art. 4 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.152 din 6 decembrie 2004, cu urmatoarele modificari si completari:

    1. Titlul ordonantei de urgenta va avea urmatorul cuprins:

    "ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii"

    2. La articolul unic, punctul 2 al literei a) a articolului 4 va avea urmatorul cuprins:

    "2. in extravilanul comunelor, cu exceptia celor de la lit. f) pct. 3;"

    3. La articolul unic, punctul 2 al literei c) a articolului 4 va avea urmatorul cuprins:

    "2. la constructii reprezentand monumente istorice, clasate sau in procedura de clasare potrivit legii;"

    4. La articolul unic, dupa punctul 2 al literei c) a articolului 4 se introduce punctul 3 cu urmatorul cuprins:

    "3. lucrari de modernizari, reabilitari, extinderi de retele edilitare municipale, de transport urban subteran sau de suprafata, de transport si de distributie, pentru: apa/canal, gaze, electrice, termoficare, comunicatii - inclusiv fibra optica, precum si lucrari de modernizari si/sau reabilitari de strazi;"

    5. La articolul unic, litera d) a articolului 4 va avea urmatorul cuprins:

    "d) de primarii sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru lucrarile care se executa in teritoriul administrativ al sectoarelor, cu exceptia celor prevazute la lit. c), inclusiv bransamente si racorduri aferente retelelor edilitare;"

    6. La articolul unic, punctul 2 al literei e) a articolului 4 va avea urmatorul cuprins:

    "2. la constructiile reprezentand monumente istorice clasate sau aflate in procedura de clasare potrivit legii, aflate pe teritoriul administrativ, in conditiile art. 10 lit. a) si ale art. 45 alin. (4) si cu avizul arhitectului-sef al judetului;"

    7. La articolul unic, punctul 2 al literei f) a articolului 4 va avea urmatorul cuprins:

    "2. la constructiile reprezentand monumente istorice clasate sau aflate in procedura de clasare potrivit legii, aflate pe teritoriul administrativ, in conditiile art. 10 lit. a) si ale art. 45 alin. (3) si cu avizul arhitectului-sef al judetului;"

    8. La articolul unic, dupa punctul 2 al literei f) a articolului 4 se introduce punctul 3 cu urmatorul cuprins:

    "3. in extravilanul comunelor pentru constructii reprezentand anexe gospodaresti si ale exploatatiilor agricole, pana la 100 m2."

    9. La articolul unic se introduc patru puncte noi, punctele 2-5, cu urmatorul cuprins:

    "2. Alineatul (9) al articolului 7 va avea urmatorul cuprins:

    (9) Autorizatia de construire se emite daca sunt indeplinite cumulativ conditiile cerute pentru prezenta lege. Autoritatea emitenta a autorizatiei nu este responsabila pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existenta, la momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instantelor judecatoresti privind imobilul - teren si/sau constructii - apartinand exclusiv solicitantului.

    3. Alineatul (10) al articolului 7 va avea urmatorul cuprins:

    (10) Lucrarile de consolidare la cladirile incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public se autorizeaza in regim de urgenta, in conditiile prevazute la alin. (16).

    4. Alineatul (2) al articolului 12 va avea urmatorul cuprins:

    (2) O data cu introducerea actiunii se pot solicita instantei judecatoresti suspendarea autorizatiei de construire sau desfiintare si oprirea executarii lucrarilor, pana la solutionarea pe fond a cauzei.

    5. Alineatul (3) al articolului 45 va avea urmatorul cuprins:

    (3) Structurile de specialitate constituite in cadrul consiliilor judetene acorda asistenta tehnica de specialitate, analizeaza si avizeaza documentatiile depuse pentru certificatele de urbanism si autorizatiile de construire din competenta de emitere a primarilor comunelor care nu au constituite structuri de specialitate, in conditiile prevederilor alin. (2) si ale art. 4 alin. (1) lit. f), la cererea acestora."

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA