Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Editura Global Info / Geografie

    Oceanul Pacific


    Oceanul Pacific este cel mai mare dintre cele cinci oceane ale lumii (urmat de Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, Oceanul de Sud si Oceanul Arctic).

    Asezare geografica: corp de apa intre Oceanul de Sud, Asia, Australia, si emisfera de Vest

    Coordonate geografice: 00° 00` N, 160° 00` W

    Suprafata:: totala 155 557 000 kmp

    Oceanul Pacific include Marea Bali, Marea Bering, Stramtoarea Bering, Marea Coral, Marea Chinei de Est, Golful Alaska, Golful Tonkin, Marea Filipine, Marea Japoniei, Marea Ohotsk, Marea Chinei de Sud, Marea Tasmaniei si alte corpuri de apa tributare.
    Oceanul Pacific acopera aproximativ 28% din suprafata mondiala, aproape egala cu suprafata totala de uscat a lumii.

    Coasta: 135 663 km

    Climat: sistemele planetare de presiune a aerului prezinta uniformitate in Sud si Est. Cicloni tropicali (uragane) se formează la sud de Mexic, din iunie pana in octombrie, si afecteaza Mexicul si America Centrala.

    Pacificul de Vest este musonic - un anotimp ploios apare in timpul lunilor de vara, atunci cand vanturile bat dinspre ocean spre uscat, si un sezon uscat in timpul lunilor de iarna, atunci cand vanturile bat dinspre uscat spre ocean. Ciclonii tropicali (taifunurile) pot lovi Asia de sud-est si est din mai pana in decembrie.

    Cote extreme: cea mai mica cota: Challenger Deep in Groapa Marianelor -10 924 m
    cea mai inalta cota: nivelul marii 0 m

    Resurse naturale: campuri de petrol si gaze, noduli polimetalici, nisip si pietris, agregate, depozite placer, peşte.

    Riscuri naturale:

    • Oceanul Pacific este inconjurat de o zona de activitate vulcanica si cutremure violente, uneori mentionata ca "Inelul de foc al Pacificului".

    • Oceanul Pacific este tinta cicloanelor tropicale (taifunuri), in sud-est si Asia de Est, din mai pana in decembrie. Uraganele se pot forma la sud de Mexic si lovesc America Centrala si Mexic din iunie pana in octombrie.

    • Fenomenul ciclic El Nino are loc in Pacificul ecuatorial, influentand vremea in Emisfera Vestica si Pacificul de Vest;

    • Depunerea de gheata pe suprastructura navelor in extremul nord, din octombrie pana in mai;

    • Ceata persistenta in Pacificul de Nord poate fi un pericol maritim, din iunie pana in decembrie.

    Economie: Oceanul Pacific are o contributie majora la economia mondiala mai ales pentru natiunile riverane care beneficiază de transport maritim intre Est si Vest la un cost scazut, zone extinse de pescuit, petrol si gaze naturale in larg, minerale, nisip si pietris pentru industria de constructii. In 1996, peste 60% din captura de peste din lume a venit din Oceanul Pacific. Exploatarea in larg a petrolului si gazelor joaca un rol din ce in ce mai mare in aprovizionarea cu energie din SUA, Australia, Noua Zeelanda, China, si Peru.

    Transport: Porturi si terminale: Bangkok (Thailanda), Hong Kong (China), Kao-hsiung (Taiwan), Los Angeles (SUA), Manila (Filipine), Pusan (Coreea de Sud), San Francisco (SUA), Seattle (SUA), Shanghai (China), Singapore, Sydney (Australia), Vladivostok (Rusia), Wellington (Noua Zeelandă), Yokohama (Japonia)




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA