Atracții turistice

Vulcanii noroiosi de la Berca, Buzău

CATALIN KISLINGER / VERONICA CONSTANTINESCU

Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) au fost descoperiti de francezul H. Cognand, in 1867, cu ocazia unor prospectiuni petroliere. In anul 1924, aceasta zona a fost declarata rezervatie naturala.

Vulcanii noroiosi sunt de fapt cratere in miniatura. Gazele naturale aflate la mai mult de 3000 metri adancime, in drumul lor catre suprafata, intra in contact cu panza freatica si solul argilos.

Astfel, datorita noroiului aruncat afara odata cu gazele, la suprafata se formeaza - vulcani noroiosi - conuri de diferite marimi. Acestia se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania.

Conurile vulcanilor nu depasesc 8 metri, iar craterele acestora prezinta in varf mici lacuri care, datorita gazelor, par a clocoti. “Lava” - noroiul prelins pe versantii vulcanilor se intareste si formeaza cruste sau, atunci cand emanatiile sunt mai puternice, mareste dinmensiunea craterelor, ajungand uneori sa se uneasca cu cele invecinate.

In total sunt trei zone cu vulcani noroiosi. Datorita straturilor de noroi uscat, locul are aspect selenar. Solul este arid, strabatut de nenumarate santuri mai mici sau mai mari, formate de scurgerea noroiului dupa iesirea din crater.

In cele trei areale cu vulcani noroiosi - Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele (de la) Beciu - configuratia peisajului selenar se schimba de la o zi la alta, permitand doar catorva copaci supravietuirea.

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele Beciu

• Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari au suprafata cea mai mare - 22 ha. Se poate ajunge cu masina pana la poarta de intrare in zona vulcanilor.

• Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici au o suprafata mai mica - 16,5 ha. La vulcani se ajunge urcand pe jos un deal.

• Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu au suprafata cea mai mica, de 20X40 metri, dar au o activitate mult mai intensa.

Cum ajung

Cu masina:

Varianta 1: DN 10 - Berca - Paclele - Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici - Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari - Beciu - Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu. Intoarcerea se poate face prin Beciu - Policiori - Joseni - Berca - DN 10.

Varianta 2: DN 10 - Berca - Joseni - Policiori - drumul catre Vulcanii Noroiosi, care la un moment dat se imparte:

- la stanga Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si apoi drumul catre Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu
- la dreapta Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici

Varianta 3: DN 10 - Berca - Joseni - Policiori - Beciu - Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu. De aici se poate cobora la Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici. Se poate continua - Paclele - Berca - DN 10.

Taxa de vizitare

• 1 leu - elevi
• 2 lei - studenti
• 4 lei - adulti

Pentru filmari si sedinte foto profesionale

• 900 de lei - taxa de filmare pentru videoclipuri
• 500 de lei - taxa pentru sedinte foto profesionale

Coordonate GPS

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici:

45°21′31″ Nord
26°42′42″ Est

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari:

45°20′22″ Nord
26°42′28″ Est

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu:

45°23′07″ Nord
26°42′58″ Est

Ce se mai poate vedea in zona

• Manastirea Ciolanu

Tabara de sculptura de la Magura

• Biserica din munte de la Alunis

• Muntii de sare si pesterile din zona Medelic

• Lacurile de pe platoul Medelic

• Focurile vii de la Lopatari

• Mina de petrol din zona Sarata Monteoru - unica in Europa, unde se exploata petrolul printr-un sistem de galerii.

De retinut

• In zona vulcanilor noroiosi, fumatul este interzis, deoarece gazul metanul emanat de vulcani se poate aprinde.

• Atentie la aproprierea de craterele vulcanilor, deoarece acestea sunt noroioase, iar marginile se pot prabusi sub greutatea unui om.

• In timpul sezonului, vulcanii noroiosi au cam 400 de vizitatori saptamanal. Cei mai multi vizitatori sunt la sfarsit de saptamana. Iulie si august sunt lunile cu cei mai multi vizitatori.

De regula, daca este timp frumos, se atinde un recordul de vizitare.

• In acest loc arid se intalnesc cateva plante deosebite, unice in Romania, caracteristice unei zone central asiatice si nu climatului temperat din tara: 'Nitraria schoberi' si 'Obione verrucifera'. Sunt plante halofile (traiesc intr-un mediu sarat) si sunt protejate prin lege.

Imagini cu Vulcanii Noroiosi



Vulcan noroios. Din crater se scurge noroiul aruncat odata cu iesirea gazelor. Judetul Buzau, Romania.



O plimbare pana la craterul vulcanului noroios.


Vulcan noroios.



Gura craterului. Nici o miscare. Vulcanii noroiosi. Judetul Buzau.



Gura craterului. O bula de gaze a iesit aruncand noroiul spre margine. Vulcanii noroiosi. Judetul Buzau, Romania.



In timp, s-au format santuri adanci datorita scurgerii noroiului. Vulcanii noroiosi. Judetul Buzau, Romania.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Muzeul Armatei este un muzeu militar naţional francez situat în Hotel des Invalides în arondismentul 7 din Paris.
Vila Kerylos se afla situata intre Nisa si Monaco, in localitatea Beaulieu-sur-Mer. Este o reconstructie uimitoare a unui luxos palat grecesc din secolul al II-lea i.e.n., din insula Delos, Grecia.
Plaja Vadu este o destinaţie litorală chiar în mijlocul naturii: numai nisip şi mare, neexistând nici o amenajare turistică. Plaja se află în Rezervaţia Biosfera Deltei Dunării, fiind capătul sudic al unei plaje lungi de peste 15 km.
Palatul Schonbrunn este cel mai popular obiectiv turistic din Viena cu aproximativ opt milioane de vizitatori anual: doua milioane de vizitatori ai palatului si inca sase milioane de vizitatori pentru gradini si celelalte obiective din incinta (gradina printului mostenitor, terasa Gloriette, labirint etc).
MuseumsQuartier este un cartier dedicat culturii in Viena. Se afla situat in districtul 7, aproape de centrul istoric al Vienei. Cartierul Muzeelor acopera toata paleta de arte vizuale si interpretative, arhitectura, muzica, moda, teatru, dans, literatura, cultura copiilor si cultură digitala. De asemenea, tinerii vor gasi in MuseumsQuartier cafenele moderne, restaurante si desigur, spatii verzi.
Musée du quai Branly este muzeul artelor şi civilizaţiilor din Africa, Asia, Oceania şi America, situat pe cheiul Branly din arondismentul 7 Paris, în apropierea Turnului Eiffel.