Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Calitatea aerului, dezastruoasă în majoritatea oraşelor lumii

    Aproximativ 80% dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse la niveluri de poluare a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).



    Poluare.


    Potrivit studiului, 98% dintre oraşele cu peste 100000 de locuitori din țările cu venituri mici şi mijlocii nu îndeplinesc liniile directoare ale OMS privind calitatea aerului. În țările cu venituri mari, acest procent scade la 56%.

    Poluarea aerului, datorită concentrațiilor mari de particule mici (PM10) şi particule fine (PM2.5), inclusiv poluanți, cum ar fi sulfaţi, nitraţi şi negru de fum, este principalul risc de sănătate.

    Aceşti poluanti cresc riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar şi boli respiratorii acute, inclusiv astm, şi provoacă mai mult de trei milioane de decese premature în fiecare an la nivel mondial.

    Grupurile urbane cele mai vulnerabile sunt tinerii, persoanele în vârstă şi cei săraci.

    Potrivit experților, care au comparat nivelurile de particule fine în 795 de oraşe din 67 de țări, nivelurile de poluare a aerului în zonele urbane au crescut cu 8% în ultimul deceniu.

    Au fost observate cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului în ţările cu venituri mici şi mijlocii din estul Mediteranei şi din Asia de Sud, unde nivelurile medii anuale sunt adesea de cinci-zece ori mai mari decât limitele stabilite de OMS.

    O situaţie asemănătoare se întâlneşte în ţările sărace din regiunea Pacificului de Vest.

    Conform unui top întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Riad (Arabia Saudită), Delhi (India), Cairo (Egipt) şi Beijing (China) sunt printre oraşele cu aerul cel mai poluat cu particule PM10.

    În Europa, nivelurile de concentrare a particulelor fine mici sunt asemănătoare la Londra şi Geneva, dar mai ridicate la Paris şi Roma.

    Majoritatea surselor de poluare a aerului din mediul urban nu sunt persoanele fizice, ci unele activităţi economice.

    OMS recomandă limitarea emisiilor poluante de la coşurile de fum industriale, creşterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile, dezvoltarea transportului în comun rapid şi a rețelelor de piste pentru biciclete.

    10 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Vulcanul Rokatenda, din insula Palue, Indonezia, care a a început să erupă în prima parte a lui august 2013, a trimis pană acum în aer nori de cenuşă fierbinte, a distrus case şi a ucis cel puţin cinci persoane. Sute de evacuaţi de pe insulă suferă de infecţii acute ale tractului respirator din cauza cenuşei inhalate.
    Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare deteriorate Fukushima, a prezentat pentru prima oară, imagini din interiorul incintei reactorului 1, unde există o radioactivitate fenomenală.
    Elveţia a anunţat că şi-ar dori ca tradiţiile profunde ale ţării, cum ar fi yodelingul şi orologeria de precizie, să fie înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Yodelerul este un tip de cântec şi de comunicare, care combină cuvinte cu sunete. S-a dezvoltat în special în zonele alpine din Elveţia, Austria şi Germania, cu precădere în Tirol (vezi audio).
    Vulcanul submarin Hunga Ha'apai care erupe de aproape o lună, a creat o insulă nouă în arhipelagul polinezian Tonga, din cauza volumelor mari de roci şi cenuşă aruncate.
    "Pif Gadget", legendara publicaţie de benzi desenate pentru copii din anii '70 si '80, va reveni în 24 iunie 2015, cu o ediţie specială tipărită într-un tiraj de 100000 de exemplare.
    Herghelia elegantă a Şcolii Spaniole de Călărie din Viena a fost adăugată pe lista patrimoniului cultural imaterial al lumii.