Ştiri şi informaţii din toată lumea. 27 aprilie 2024

    Spaţiu

    Astronomii au descoperit trei luni noi, necunoscute până acum în sistemul nostru solar — două luni suplimentare care înconjoară planeta Neptun și una în jurul planetei Uranus. »
    Degajarea hidrogenului din gheață ar putea explica accelerația neobișnuită a cometei ʻOumuamua. »
    Astronomii au constatat că partea întunecată a Lunii este turcoaz. Măsurătorile făcute cu un telescop din Hawaii arată că lumina albastră reflectată de Pământ se întoarce turcoaz după ce se reflectă pe suprafaţa Lunii. »
    Blood Falls din Antarctica ar putea fi locuită de microorganisme similare vieţii extraterestre de pe Marte. Date noi arată că sub McMurdo Dry Valleys, cel mai rece şi mai uscat loc de pe Pământ, se află apă sărată care poate sprijini ecosisteme necunoscute anterior. »
    India a devenit prima țară care a coborât cu succes o navă spațială în apropierea polului sud lunar și a patra țară care a coborât pe Lună (după Uniunea Sovietică, SUA și China). »
    Astronomii au descoperit un set de inele gigantice în jurul unei planete extrasolare aflată la 420 milioane de ani-lumină de Pământ, de 200 de ori mai mare decât cel care orbitează în jurul planetei Saturn. »
    O rachetă indiană a fost lansată în spațiu pentru a ateriza un rover robotizat pe o parte neexplorată a Lunii. »
    Asteroidul a fost descoperit cu ajutorul reţelei de telescoape MASTER situată în apropiere de lacul Baikal, în Siberia. Descoperirea a fost confirmată de astronomi din SUA, Italia, Germania, Chile şi Marea Britanie. »
    Pentru prima dată, oamenii de știință de la NASA au dovezi clare ale unui ciclon polar pe Uranus. Examinând undele radio emise de gigantul de gheață, ei au detectat fenomenul la polul nord al planetei. »
    Astronomii au descoperit o exoplanetă care orbitează o stea pitică roşie care ar putea fi cel mai potrivit loc pentru a căuta semne de viaţă dincolo de sistemul nostru solar. »
    Cercetători de la University of Texas, Austin’s Institute for Geophysics, Georgia Institute of Technology, şi Max Planck Institute for Solar System Research, au ajuns la concluzia că oceanul subteran de pe luna lui Jupiter, Europa, ar putea avea curenţi adânci şi modele de circulaţie cu transferuri de căldură şi energie capabile să susţină viaţa biologică. »
    Sonda spatiala Cassini, lansata de NASA, a transmis imagini cu un super-uragan ce se roteste in jurul polului nord al planetei Saturn. Oamenii de stiinta pot sa vada acum un uragan al carui ochi are 2000 km, de 20 de ori mai mare decat media de pe Pamant. »
    O serie de noi masuratori ale compozitiei atmosferei planetei Marte, facute de roverul martian Curiosity, aduc dovezi cu privire la pierderea masiva a atmosferei originale. »
    Echipa sondei spaţiale Dawn a descoperit că crusta lui Ceres este un amestec de gheaţă, săruri şi materiale hidratate care au fost supuse unei activităţi geologice anterioare şi această crustă reprezintă cea mai mare parte dintr-un ocean vechi. »
    Astronomii de la mai multe universităţi, printre care Universitatea Cambridge, care lucrează cu observatorul Chandra X-ray al NASA au văzut cum gigantica gaură neagră Sagittarius A* (SGR A*) respinge „hrana” constând din nori imenşi de gaze, deoarece aceştia nu sunt suficient de reci ca să îi înghită. »
    O echipă de la Universitatea Austin-Texas, din Statele Unite, a descoperit cea mai îndepărtată galaxie, şi în acelaşi timp, cea mai veche, ea formându-se la 700 milioane de ani după Big-Bang, adică atunci când Universul avea doar 5 la sută din vârsta sa de 13,8 miliarde de ani. »
    Marte a avut, într-un trecut îndepărtat, acum 4,3 miliarde de ani, un vast ocean în zona polului său nord, mai mare ca Oceanul Arctic de pe Pământ. »
    Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat de oxizi de mangan în solul marţian, ceea ce indică existenţa unei cantităţi mai mari de oxigen în atmosfera timpurie a lui Marte. »
    Cercetătorii au descoperit urme de opal pe Marte, ceea ce ar putea să dovedească că Planeta Roşie a adapostit cândva viaţă. Piatra preţioasă a fost descoperită într-un meteorit marţian care a căzut pe Pământ în 1911. »
    O echipă de astronomi a descoperit o nouă planetă pitică în sistemul nostru solar. Ea este de 120 de ori mai departe de Soare decât Pământul. »
    Un acid gras ar putea fi printre molecule organice descoperite pe Marte de roverul Curiosity de la NASA. »
    O linie de zapada a fost fotografiata intr-un sistem planetar in formare, aflat la mare departare de Pamant. Linia de zapada aflata in jurul stelei TW Hydrae, o stea asemanatoare Soarelui, poate spune mai multe despre formarea planetelor si cometelor. »
    O echipă internaţională de astronomi a anunţat descoperirea unui sistem solar cu cinci planete stâncoase mici, sistem solar care are o vârstă de 11,2 miliarde de ani. »
    O echipă internaţională de cercetători condusă de specialişti de la University of Alberta, Canada, au descoperit primul eşantion dintr-un mineral numit ringwoodit, care ar confirma prezenţa unor cantităţi uriaşe de apă la 400 până la 700 km sub suprafaţa Pământului, ipoteza susţinută şi de Jules Verne în "Călătorie spre centrul Pământului". »
    O echipă de cercetători de la Departamentul de fizică al Universităţii York a dovedit că stelele generează sunete, cu o frecvenţă uriaşă. »
    Astronomii au descoperit trei găuri negre supermasive care orbitează aproape una de alta, într-o galaxie aflată la mai mult de patru miliarde de ani lumină depărtare. »
    Cercetatori de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit doua particule mici de oxid de siliciu (nisip) in meteoriti primitivi. Aceasta descoperire este surprinzatoare, deoarece siliciul nu este unul dintre mineralele ce condenseaza in atmosfera stelara. Cele doua particule descoperite acum par sa provina de la o supernova ce a colapsat. »
    Una dintre descoperirile socante ale ultimilor zece ani este peisajul de pe Titan, una dintre lunile planetei Saturn, care seamana cu peisajul de pe Pamant. Si pe Titan sunt lacuri, mari, rauri, insule. Doar ca pe Titan nu exista apa, ci un amestec de metan, etan si alte hidrocarburi cu un prag de inghet coborat. »
    O echipă de oameni de ştiinţă din Norvegia studiază posibilitatea cultivării plantelor şi culturilor alimentare în spaţiul cosmic. »
    O exoplanetă mică, cu un cer asemănător Pământului, orbitează în jurul unei stele pitice roşii, la o sută de ani lumină depărtare. »
    Un nou studiu, care combină măsurătorile efectuate de satelitul Maven aflat pe orbită în jurul Plantei Roşii şi de roverul Curiosity de pe suprafaţa sa indică faptul că pe Marte a existat cândva o atmosferă ce ar putea rivaliza chiar şi cu ceea ce vedem astăzi pe Pământ. »
    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter. »
    Cele mai multe teorii din spatele formării Lunii sugerează că aceasta a provenit din fuzionarea resturilor de-a lungul anilor, după ce Pământul s-a ciocnit cu o masă enormă. »
    Cercetări recente sugerează că sistemul Gulf Stream, care asigură Europei şi unor părţi ale Americii de Nord un climat temperat, s-ar putea prăbuşi sub acţiunea schimbărilor climatice, aducând o perioadă de răcire proeminentă. »
    Astronomii care lucreaza cu telescopul spatial Hubble de la NASA au dedus culoarea unei planete care orbiteaza o stea aflata la 63 ani-lumina. Privita direct, planeta ar arata ca un punct albastru, amintind de culoarea Pamantului vazut din spatiu. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: