Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    NASA face prima observație a unui ciclon polar pe Uranus

    GH. MĂNOIU | 13 IUNIE 2023

    Pentru prima dată, oamenii de știință de la NASA au dovezi clare ale unui ciclon polar pe Uranus. Examinând undele radio emise de gigantul de gheață, ei au detectat fenomenul la polul nord al planetei.



    Oamenii de știință de la NASA au folosit microunde pentru a identifica primul ciclon polar de pe Uranus, văzut în fotografia de mai sus ca un punct de culoare deschisă în dreapta centrului fiecărei imagini a planetei. Foto: NASA/JPL-Caltech/VLA


    Descoperirile confirmă un adevăr larg acceptat pentru toate planetele cu atmosfere substanțiale din sistemul nostru solar: indiferent dacă planetele sunt compuse din rocă sau gaz, atmosferele lor arată semne ale unui vârtej învolburat la poli.

    Imaginile Voyager 2 ale vârfurilor norilor de metan de acolo au arătat vânturi în centrul polar care se învârte mai repede decât restul polului.

    Folosind antenele radio uriașe ale Very Large Array din New Mexico, cercetătorii au privit sub norii gigantului de gheață, stabilind că aerul care circulă la polul nord pare a fi mai cald și mai uscat - semnele distinctive ale unui ciclon puternic.

    Uranus se arată mai mult în aceste zile, datorită poziției planetei pe orbită.

    Este o călătorie lungă în jurul sistemului solar pentru această planetă, fiind nevoie de 84 de ani pentru a parcurge un tur complet, iar în ultimele decenii polii nu au fost îndreptați către Pământ.

    Ciclonul de pe Uranus, de formă compactă, cu aer cald și uscat în miez, seamănă mult cu cele observate de Cassini de la NASA la Saturn.

    Odată cu noile descoperiri, cicloanele (care se rotesc în acelaşi sens în care se rotește planeta lor) sau anticicloanele (care se rotesc în sens opus) au fost identificați la polii de pe fiecare planetă din sistemul nostru solar, cu excepția lui Mercur, care nu are atmosferă substanțială.

    Dar, spre deosebire de uraganele de pe Pământ, cicloanele de pe Uranus și Saturn nu se formează peste apă (nicio planetă nu este cunoscută să aibă apă lichidă) și nu se deplasează în derivă; sunt blocați.

    Cercetătorii vor urmări îndeaproape pentru a vedea cum evoluează în următorii ani acest ciclon recent descoperit pe Uranus.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii au descoperit o exoplanetă care orbitează o stea pitică roşie care ar putea fi cel mai potrivit loc pentru a căuta semne de viaţă dincolo de sistemul nostru solar.
    Asteroidul a fost descoperit cu ajutorul reţelei de telescoape MASTER situată în apropiere de lacul Baikal, în Siberia. Descoperirea a fost confirmată de astronomi din SUA, Italia, Germania, Chile şi Marea Britanie.
    Un mic asteroid recent descoperit, sau poate o cometă, pare să provină din afara sistemului solar sau din altă parte a galaxiei noastre. Dacă este aşa, ar fi primul obiect interstelar care va fi observat şi confirmat de astronomi.
    Cercetători de la University of Texas, Austin’s Institute for Geophysics, Georgia Institute of Technology, şi Max Planck Institute for Solar System Research, au ajuns la concluzia că oceanul subteran de pe luna lui Jupiter, Europa, ar putea avea curenţi adânci şi modele de circulaţie cu transferuri de căldură şi energie capabile să susţină viaţa biologică.
    Cele mai multe teorii din spatele formării Lunii sugerează că aceasta a provenit din fuzionarea resturilor de-a lungul anilor, după ce Pământul s-a ciocnit cu o masă enormă.
    Centrul NASA pentru Studierea Obiectelor Apropiate de Pământ urmăreşte un asteroid uriaş care se va apropia de orbita Pământului pe 22 mai 2020.