Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O nouă planetă ar putea susţine viaţa

    Astronomii au descoperit o exoplanetă care orbitează o stea pitică roşie, la 40 de ani-lumină de Pământ, care ar putea fi cel mai potrivit loc pentru a căuta semne de viaţă dincolo de sistemul nostru solar.



    O nouă planetă ar putea susţine viaţa.


    Planeta recent descoperită a fost numită LHS 1140b şi orbitează în zona locuibilă, în jurul unei stele numită LHS 1140, o stea pitică roşie din constelaţia Cetus.

    Stelele pitice roşii sunt mult mai mici şi mai reci decât Soarele şi, deşi LHS 1140b este de zece ori mai aproape de steaua sa decât este Pământul de Soare, ea primeşte de la steaua sa doar aproximativ jumătate din lumina primită de Pământ.

    Se află în mijlocul zonei locuibile şi o orbită completă o face în 25 de zile.

    Pentru a susţine viaţa aşa cum o ştim noi, o planetă trebuie să aibă apă lichidă la suprafaţă şi să-şi poată păstra atmosfera.

    Când stelele pitice roşii sunt tinere, ele emit radiaţii care pot fi dăunătoare atmosferelor planetelor care le orbitează. În acest caz, dimensiunea mare a planetei înseamnă că un ocean de magmă ar fi existat pe suprafaţa sa timp de milioane de ani.

    Acest ocean viu de lavă ar putea elibera abur în atmosferă mult timp după ce steaua s-a liniştit la strălucirea curentă, umplând planeta cu apă.

    Astronomii estimează că vârsta planetei nou descoperite este de cel puţin cinci miliarde de ani.

    De asemenea, ei au dedus că are un diametru de 1,4 ori mai mare decât Pământul, aproape 18000 kilometri.

    Dar, cu o masă de aproximativ şapte ori mai mare decât Pământul şi deci cu o densitate mult mai mare, exoplaneta este probabil făcută din stâncă cu un nucleu dens de fier.

    31 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Asteroidul a fost descoperit cu ajutorul reţelei de telescoape MASTER situată în apropiere de lacul Baikal, în Siberia. Descoperirea a fost confirmată de astronomi din SUA, Italia, Germania, Chile şi Marea Britanie.
    Un mic asteroid recent descoperit, sau poate o cometă, pare să provină din afara sistemului solar sau din altă parte a galaxiei noastre. Dacă este aşa, ar fi primul obiect interstelar care va fi observat şi confirmat de astronomi.
    Cercetători de la University of Texas, Austin’s Institute for Geophysics, Georgia Institute of Technology, şi Max Planck Institute for Solar System Research, au ajuns la concluzia că oceanul subteran de pe luna lui Jupiter, Europa, ar putea avea curenţi adânci şi modele de circulaţie cu transferuri de căldură şi energie capabile să susţină viaţa biologică.
    Cele mai multe teorii din spatele formării Lunii sugerează că aceasta a provenit din fuzionarea resturilor de-a lungul anilor, după ce Pământul s-a ciocnit cu o masă enormă.
    Centrul NASA pentru Studierea Obiectelor Apropiate de Pământ urmăreşte un asteroid uriaş care se va apropia de orbita Pământului pe 22 mai 2020.
    Un asteroid de dimensiuni mari va trece aproape de Pământ miercuri 29 aprilie 2020, oferind astronomilor o oportunitate excepţională de a studia obiectul cu o lăţime de 2 km.