Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Luna a fost creată în câteva ore

    Cele mai multe teorii din spatele formării Lunii sugerează că aceasta a provenit din fuzionarea resturilor de-a lungul anilor, după ce Pământul s-a ciocnit cu o masă enormă.



    Aceasta este faţa Lunii pe care o vedem de pe Pământ. Imaginea se bazează pe datele de la sonda spaţială Lunar Reconnaissance Orbiter a NASA. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University


    Acum, folosind capacitatea de calcul a unui supercomputer, oamenii de ştiinţă au simulat fenomenul şi au ajuns la concluzia că procesul nu a continuat atât de mult, ci s-a finalizat imediat, în câteva ore.

    Această cercetare revoluţionară prezintă o abordare alternativă în studiul satelitului nostru natural. „Acest lucru deschide o gamă complet nouă de posibile locuri de pornire pentru evoluţia Lunii”, a spus Jacob Kegerreis, autorul principal al cercetării.

    Cel mai comun model din spatele formării Lunii spune că aceasta s-a format atunci când, în urmă cu miliarde de ani, un obiect numit Theia, care avea aproximativ dimensiunea lui Marte, s-a ciocnit cu Pământul.

    Deşi teoria explică multe despre Lună, oamenii de ştiinţă nici astăzi nu stiu de ce compoziţia Lunii este atât de asemănătoare cu a Pământului.

    Din probele lunare, oamenii de ştiinţă au reuşit să stabileasca că o mare parte din materialul care constituie Luna provine la origini de pe Pământ.

    Dacă continuăm cu teoria populară a coliziunii Pământ-Theia, atunci este complicat de explicat de ce Luna este atât de asemănătoare cu Pământul.

    Potrivit NASA, acest lucru este puţin probabil in teorie, deoarece Theia a pulverizat pe orbită şi s-a amestecat cu doar puţin material de pe Pământ. Cu excepţia cazului în care Theia a fost, de asemenea, similară izotopic cu Pământul, nu este posibil, adaugă NASA.

    În această nouă simulare, cercetătorii au folosit mai mult material pământesc pentru a crea Luna, în special straturile sale exterioare, ceea ce ar putea explica apropierea.

    NASA spune că această ipoteză de formare mai rapidă şi într-o singură etapă oferă o soluţie mai clară şi mai elegantă la ambele întrebări deschise.

    De asemenea, explică misterul Lunii într-o orbită largă, cu un interior care nu este complet topit, explicând în continuare caracteristici precum orbita înclinată a Lunii şi crusta subţire.

    „Cu cât aflăm mai multe despre cum a apărut Luna, cu atât descoperim mai multe despre evoluţia propriului nostru Pământ”, a spus Vincent Eke, coautor al lucrării.

    2 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Centrul NASA pentru Studierea Obiectelor Apropiate de Pământ urmăreşte un asteroid uriaş care se va apropia de orbita Pământului pe 22 mai 2020.
    Un asteroid de dimensiuni mari va trece aproape de Pământ miercuri 29 aprilie 2020, oferind astronomilor o oportunitate excepţională de a studia obiectul cu o lăţime de 2 km.
    Galaxia noastră Calea Lactee şi galaxia Andromeda, două galaxii gigantice în această parte a Universului, se îndreaptă spre o coliziune imensă între ele, care va avea loc peste câteva miliarde de ani.
    Echipa sondei spaţiale Dawn a descoperit că crusta lui Ceres este un amestec de gheaţă, săruri şi materiale hidratate care au fost supuse unei activităţi geologice anterioare şi această crustă reprezintă cea mai mare parte dintr-un ocean vechi.
    Cercetătorii de la agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa au descoperit pe Lună o cavitate uriaşă, lungă de 50 kilometri, care ar putea într-o bună zi să servească drept adăpost pentru o bază spaţială.
    O ceaţă misterioasă care s-a ridicat deasupra planetei Marte nu şi-a găsit nici o explicaţie până acum.