Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Calea Lactee şi Andromeda se îndreaptă spre o coliziune

    Galaxia noastră Calea Lactee şi galaxia Andromeda, două galaxii gigantice în această parte a Universului, se îndreaptă spre o coliziune imensă între ele, care va avea loc peste câteva miliarde de ani.



    Calea Lactee şi galaxia Andromeda.


    Atât Andromeda, cât şi Calea Lactee par să aibă cam aceeaşi masă totală, de aproximativ 800 de miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru. Ele sunt asemănătoare, spirale gigantice care conţin sute de miliarde de stele individuale. Dar astronomii au incercat să determine care din aceste două galaxii este mai masivă.

    Răspunsul la această întrebare este extrem de important dacă vrem să înţelegem istoria dinamică a galaxiilor din apropiere, atât a celor mari, cât şi a celor mici, deoarece câmpul gravitaţional al celei mai masive comandă acţiunea.

    Simpla numărătoare a stelelor din orice galaxie şi adăugarea masei lor individuale nu va da masa totală. Nici măcar pe aproape. Masa unei galaxii este dominată de partea ei întunecată, o cantitate imensă de materie nevăzută de telescoape.

    Partea luminoasă a unei galaxii, stelele strălucitoare şi gazele pe care le putem vedea, reprezintă doar câteva zeci de procente din masa totală. Restul, majoritatea semnificativă, este această materie întunecată care domină toată masa din Univers.

    Dar atracţia gravitațională a acestei materii întunecate stă la baza orbitelor, ceea ce înseamnă că putem măsura prezenţa ei.

    Deoarece materia întunecată ţine stele în orbitele lor, putem folosi mișcările lor pentru a măsura masa globală a galaxiei Andromeda, inclusiv materia întunecată nevăzută.

    În timp ce calculul a fost complicat, rezultatul a fost clar: estimările anterioare au supraevaluat masa totală a galaxiei Andromeda. Ea şi Calea Lactee sunt egale în universul local.

    Ştim că coliziunea cu Andromeda vine în numai câteva miliarde de ani. Anterior, nu eram siguri cine ar fi cel mai important jucător în această bătălie şi cine va domina lupta gravitaţională.

    Nu va fi nici un câştigător în această ciocnire cosmică, dar cel puţin Calea Lactee va fi pe picior de egalitate cu rivalul său cosmic.

    2 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Echipa sondei spaţiale Dawn a descoperit că crusta lui Ceres este un amestec de gheaţă, săruri şi materiale hidratate care au fost supuse unei activităţi geologice anterioare şi această crustă reprezintă cea mai mare parte dintr-un ocean vechi.
    Cercetătorii de la agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa au descoperit pe Lună o cavitate uriaşă, lungă de 50 kilometri, care ar putea într-o bună zi să servească drept adăpost pentru o bază spaţială.
    O ceaţă misterioasă care s-a ridicat deasupra planetei Marte nu şi-a găsit nici o explicaţie până acum.
    Două planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru ar putea susţine viaţa, potrivit unor noi cercetări.
    Pe 31 octombrie 2015, chiar în ziua de Halloween, un asteroid, cu un diametru de 400 metri, va trece prin apropierea Pământului, putând fi văzut cu ajutorul telescoapelor de către astronomii amatori.
    Ploaia de meteori Leonidele, va avea anul acesta maximul în noaptea de 17 noiembrie, când se speră că se vor putea vedea 10-20 meteori pe oră, deşi Luna Plină va străluci toată noaptea. Leonidele au început în 6 noiembrie şi se termină pe 21, cu un maximum în 16, 17 sau 18. Ele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998.