Ştiri şi informaţii din toată lumea. 2 mai 2024

    Spaţiu

    Cu ajutorul telescopului Kepler, astronomii au identificat o stea îndepărtată în jurul căreia orbitează o masă neregulată de obiecte ce par nenaturale şi pentru care nu există o explicaţie. »
    Pluto ar putea găzdui un ocean de apă noroioasă sub cea mai proeminentă formaţiune de suprafaţă a sa, cunoscută sub numele de "inima". »
    Astronomii care urmăresc cu telescopul spaţial Hubble al NASA centura de asteroizi din sistemul nostru solar, au văzut un asteroid cu şase cozi ca de cometă, formate din praf, care radiază din el ca spiţele de la o roată. »
    Cercetătorii chinezi cred că au determinat cauza emisiilor radio misterioase considerate "Semnale extraterestre" de către astronomi. »
    Luna ar fi putut lua naştere prin coliziunea mai multor sateliţi mici, mai degrabă decât printr-un mare impact care a lovit Pământul. »
    O nouă planetă mai mare decât Pământul s-ar putea ascunde mult dincolo de Pluto, în adâncurile întunecate şi reci ale sistemului solar. »
    Cercetătorii cred că două tsunami-uri uriaşe au lovit cândva suprafaţa planetei Marte. »
    Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o formă de viaţă pe bază de metan, care nu are nevoie de oxigen şi care, teoretic, poate exista în mediul rece şi dur al lui Titan, satelitul giganticei planete Saturn. »
    Cercetătorii de la agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa au descoperit pe Lună o cavitate uriaşă, lungă de 50 kilometri, care ar putea într-o bună zi să servească drept adăpost pentru o bază spaţială. »
    Atmosfera străveche de pe Marte era prea subţire pentru a putea să păstreze suprafaţa planetei constant caldă, motiv pentru care nu a existat apă sub formă lichidă în mod constant. »
    O stea străină a trecut prin sistemul nostru solar în urmă cu doar 70000 ani, apropiindu-se la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea mai apropiată stea, Proxima Centauri. »
    Misterul petelor luminoase de pe Ceres a fost în sfârşit clarificat în două studii noi. Imaginile luate de navele spaţiale ale NASA arată depozite albastre de săruri în mai mult de 130 de locaţii pe corpul ceresc. »
    Un nou model privind modul în care se formează stelele a adus în prim plan ipoteza că majoritatea, dacă nu toate, ar avea cel puţin un frate. »
    Luna s-a născut printr-o coliziune violentă, frontală, între planeta Pământ, la aproximativ 100 milioane de ani după formarea sa şi un embrion planetar, numit Theia, într-o perioadă când coliziunile corpurilor aflate în creştere erau foarte frecvente. »
    Astronomii de la Ruhr University Bochum din Germania şi Jagiellonian University din Polonia au descoperit o nouă galaxie în constelaţia Leu. »
    Sonda spatiala NASA, Interstellar Boundary Explorer, specializata in studii de heliofizica, a dat date despre coada ce urmeaza Sistemul Solar in drumul sau prin Univers. Aceasta coada, asemanatoare cozii unei comete, numita de specialisti heliotail, are o forma de trifoi cu patru foi. »
    Astronomii se asteapta ca stelele asemanatoare Soarelui sa arunce in spatiu cea mai mare parte a atmosferei lor, atunci cand sunt aproape de sfarsitul vietii. »
    Luna a luat naştere probabil prin coliziunea Pământului în formare cu un corp ceresc numit Theia, cu miliarde de ani în urmă. Analiza rocilor lunare aduse de astronauţii Apollo arată urme ale acestei planete. »
    Wide-field Infrared Survey Explorer şi Spitzer Space Telescope au descoperit ceea ce pare să fie cel mai rece pitic maro, un corp asemănător unei stele care este la fel de rece ca şi Polul Nord al Pământului. »
    Agenţia Spaţială Europeană crede că a găsit un supervulcan pe Marte care ar fi putut fi echivalentul pe Planeta Roşie a vulcanului Yellowstone. »
    Echipa care analizează datele transmise de roverul marţian Curiosity al NASA a confirmat faptul că planeta Marte a fost, cu miliarde de ani în urmă, capabilă de a stoca apa în lacuri pe o perioadă lungă de timp. »
    Asteroidul 1950 DA, având un diametru de mai mult de un kilometru, ar putea să lovească Pământul pe 16 martie 2880, dacă nu îşi schimbă orbita, sau dacă nu este ajutat să se dezintegreze. »
    Cercetatori de la Edinburgh University au publicat un studiu ce se vrea un raspuns la Paradoxul Fermi: de ce nu am intalnit inca inteligenta extraterestra, daca ea este comuna in tot Universul. »
    Steaua KIC 8462852 fluctuează atât de mult în luminozitate, şi la intervale atât de neregulate, încât oamenii de ştiinţă nu reuşesc să determine ce cauzează acest fenomen. »
    Nava spaţială Mars Reconnaissance Orbiter a arătat oamenilor de ştiinţă urme subţiri întunecate, probabil cauzate de apa sărată, ce apar sezonier pe pantele din apropierea ecuatorului planetei Marte. Regiunea a fost considerată uscată, fără apă lichidă sau îngheţată, dar acum acest lucru ar trebui reconsiderat. »
    Descoperirile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter oferă cea mai puternică dovadă că apa lichidă curge intermitent pe Marte. »
    Cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite, folosind datele transmise de sateliţi, au descoperit prezenţa apei peste tot în adâncimile Lunii. »
    Cercetătorii de la Universitatea Paris-Sud şi CNRS cred că un asteroid a declanşat valuri de 150 metri atunci când a căzut într-un ocean ce ar fi existat în nordul planetei Marte în urmă cu trei miliarde de ani. »
    O echipă condusă de Universitatea din Colorado Boulder a descoperit un scut invizibil la peste 11500 km deasupra Pământului, care opreşte electronii ucigaşi emişi de furtunile solare, ce trec cu viteze apropiate de viteza luminii în jurul planetei şi constituie o ameninţare pentru astronauţi, sateliţi şi alte sisteme spaţiale. »
    Galaxia noastră Calea Lactee şi galaxia Andromeda, două galaxii gigantice în această parte a Universului, se îndreaptă spre o coliziune imensă între ele, care va avea loc peste câteva miliarde de ani. »
    Două planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru ar putea susţine viaţa, potrivit unor noi cercetări. »
    Viitorii coloniştii ai Planetei Roşii ar putea mânca ridichi, mazăre, secară şi tomate produse local. »
    De la primii sateliti trimisi pe Luna s-a observat un fenomen ciudat: aparatele ce orbitau in jurul Lunii coborau spre orbita lunara cand treceau pe deasupra unor cratere sau bazine de impact, si se ridicau apoi spre orbita initiala. »
    Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr al Universităţii din Copenhaga spun că Marte are mii de gheţari îngropaţi sub suprafaţa sa prăfuită, care conţin suficientă apă îngheţată cât să acopere planeta cu un strat de gheaţă gros de 1,1 metri. »
    Oamenii de ştiinţă au acum o estimare bună pentru vârsta unuia dintre cele mai neobişnuite sisteme planetare descoperite până în prezent - TRAPPIST-1, un sistem de şapte lumi de mărimea Pământului ce orbitează o stea pitică ultra-rece, la aproximativ 40 de ani-lumină. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: