Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Marte, prea rece în trecut pentru a avea apă în formă lichidă

    GH. MĂNOIU | 22 IULIE 2022

    Atmosfera străveche de pe Marte era prea subţire pentru a păstra suprafaţa planetei constant caldă, motiv pentru care nu a existat apă sub formă lichidă în mod constant.



    Cratere pe Marte. Foto: NASA/JPL/ASU


    Studiile anterioare stabiliseră, pornind de la topografia planetei, că a existat apă lichidă în cantităţi mari în trecutul îndepărtat.

    Evidenţele arată însă că au existat episoade de încălzire ocazională, nu o fază de ospitalitate constantă în trecutul planetei.

    Pornind de la ideea că diametrul meteoriţilor care ajung să lovească suprafaţa unei planete este dependent de grosimea stratului atmosferic, cercetătorii de la Universitatea Princeton au analizat craterele cele mai vechi de pe suprafaţa marţiană, folosind imaginile luate de misiunea Mars Reconnaissance Orbiter.

    Ei au studiat 300 de cratere de pe o suprafaţă de 84000 kilometri pătraţi din apropierea ecuatorului planetei.

    Prin simulare pe computer, echipa a ajuns la concluzia că atmosfera era la mai puţin de o treime din cea necesară pentru a păstra suprafaţa lui Marte la o temperatură deasupra îngheţului.

    Marte, în timpuri străvechi, era o planetă îngheţată, cu episoade de încălzire în care se formau lacuri şi râuri mari.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O minge de foc imensă a fost văzută pe cer asupra oraşului rus Chita, în apropiere de graniţa cu China. Obiectul zburător neidentificat, cel mai probabil un meteorit, a făcut trei flash-uri luminoase înainte de a arde.
    După mai bine de patru ani de cartografiere a gravitaţiei Pământului, satelitul GOCE va intra curând în atmosferă. La mijlocul lunii octombrie, misiunea va ajunge la sfârşit, satelitul rămânând fără combustibil. El va începe să coboare de la altitudinea de 224 km. Cea mai mare parte se va dezintegra în atmosferă, dar vor fi şi bucăţi care vor atinge suprafaţa Pământului.
    Cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite, folosind datele transmise de sateliţi, au descoperit prezenţa apei peste tot în adâncimile Lunii.
    Cercetătorii cred că două tsunami-uri uriaşe au lovit cândva suprafaţa planetei Marte.
    Naveta spatiala pentru transport marfa Dragon, purtata de o racheta Falcon 9, a fost lansata vineri, de la Cap Canaveral, Florida, catre Statia Spatiala Internationala. Dupa desprinderea de racheta purtatoare naveta a avut probleme cu propulsia si a fost lasata in deriva ratand intalnirea programata cu Statia Spatiala.
    Cometa Siding Spring care a trecut în luna octombrie 2014 la doar 139500 km de Marte, a luminat cerul cu o ploaie de stele căzătoare şi a schimbat compoziţia chimică a atmosferei Planetei Roşii.