Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Pe Marte a avut loc cândva un tsunami

    Cercetătorii cred că două tsunami-uri uriaşe au lovit cândva suprafaţa planetei Marte.



    Marte.


    Date obţinute de sondele spaţiale sugerează o importantă redistribuire a sedimentelor într-o regiune mare, la marginea şesului nordic al Planetei Roşii care ar putut fi provocată de valuri uriaşe, ce ar fi putut fi produse la rândul lor de căderea unui asteroid sau a unei comete într-un ocean de apă.

    Aceste evenimente ar fi avut loc în urmă cu mai mult de trei miliarde de ani, când planeta Marte era mai caldă şi mai umedă. Astăzi, Marte este uscată şi foarte rece, şi orice impact major ar săpa pur şi simplu o gaură cu mult praf.

    Cercetătorii au speculat mult timp că terenurile joase, plate, din emisfera nordică a lui Marte ar fi găzduit un ocean pe vremea când condiţiile climatice erau corespunzătoare.

    În cazul în care tsunami-urile inundă în mod regulat uscatul, sedimentele şi săparea de noi canale de curgere, ar putea, de-a lungul timpului, să ascundă ceea ce ar fi fost ţărmul.

    Evenimentul este mai uşor de înţeles în cazul în care valuri puternice ridică sedimente, inclusiv bolovani masivi, şi le transportă pe o distanţă mare. Apa care se întoarce în ocean taie canale noi, cum ar fi cele identificate pe Marte.

    Dar oamenii de ştiinţă susţin existenţa urmelor unui al doilea eveniment, mai tânar. Acesta ar fi avut loc cu câteva milioane de ani mai târziu, atunci când climatul s-a răcit considerabil.

    În acest caz, valul tsunami probabil a îngheţat când s-a propagat peste suprafaţa de uscat.

    Valurile ar fi avut 50 de metri în înălţime, sau chiar 120 de metri în unele locaţii.

    Zonele afectate de tsunami acoperă aproximativ 800000 kilometri pătraţi pentru evenimentul mai vechi şi 1000000 kilometri pătraţi pentru cel nou.

    O astfel de suprafaţă de apă ar fi putut fi menţinută pe Marte doar în cazul în care a existat un sistem hidrologic robust, un circuit de umiditate între o largă mare undeva pe planetă, atmosferă şi suprafaţa de uscat.

    16 AUGUST 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Naveta spatiala pentru transport marfa Dragon, purtata de o racheta Falcon 9, a fost lansata vineri, de la Cap Canaveral, Florida, catre Statia Spatiala Internationala. Dupa desprinderea de racheta purtatoare naveta a avut probleme cu propulsia si a fost lasata in deriva ratand intalnirea programata cu Statia Spatiala.
    Cometa Siding Spring care a trecut în luna octombrie 2014 la doar 139500 km de Marte, a luminat cerul cu o ploaie de stele căzătoare şi a schimbat compoziţia chimică a atmosferei Planetei Roşii.
    Sonda indiană Mars Orbiter Spacecraft, destinată să orbiteze planeta Marte pe o orbită eliptică, a fost lansată cu o rachetă PSLV - C25, marţi, 5 noiembrie 2013 de la Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota, India.
    Nava spaţială Soyuz TMA-18M, aflată în drum spre Staţia Spaţială Internaţională, a trebuit să efectueze o manevră de evitare pentru a nu se ciocni cu un fragment dintr-o veche rachetă japoneză.
    În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2013 va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, adică Luna va trece prin penumbra Pământului. Este ultima eclipsă din acest an.
    Rusia a abandonat misiunea fără pilot, de 51 milioane dolari, care trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Nava cargo Progress M-27M, care transporta aproape 3 tone de bunuri, nu a putut să acosteze pe ISS, din cauza problemelor apărute după lansare.