Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Eclipsă de Lună în noaptea de 18 spre 19 octombrie 2013


    În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2013 va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, adică Luna va trece prin conul de penumbră al Pământului (fără a intra şi în conul de umbră al Pământului). Este ultima eclipsă din acest an.



    Eclipsă lunară. Foto: Wikipedia/Thomas Bresson


    Luna se va afla numai în penumbra terestră, astfel că va fi vizibilă doar o scădere în luminozitate a Lunii. Zona sudică a discului lunar va suferi o întunecare vizibila, datorita penumbrei terestre.

    Începutul eclipsei are loc la ora 00:48 când discul Lunii începe imersiunea în penumbră.

    Maximul eclipsei are loc la ora 02:50 când Luna se află la cea mai mică distanță față de centrul secțiunii conului de penumbră.

    Sfârșitul eclipsei are loc la ora 04:52 când discul Lunii iese în totalitate din penumbră.

    Următoarea eclipsă de Lună va avea loc pe 15 aprilie 2014, însă nu va fi vizibilă din România. Următoarea eclipsă de Lună care va fi vizibilă parțial și din țara noastră va avea loc pe 28 septembrie 2015.

    GH. MANOIU | 18 OCTOMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Rusia a abandonat misiunea fără pilot, de 51 milioane dolari, care trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Nava cargo Progress M-27M, care transporta aproape 3 tone de bunuri, nu a putut să acosteze pe ISS, din cauza problemelor apărute după lansare.
    Un asteroid mic, numit DA14, va trece aproape de Pamant pe 15 februarie 2013. El va fi atat de aproape de Pamant incat orbita sa va fi in interiorul inelului satelitilor de comunicatii si geostationari, dar majoritatea satelitilor, inclusiv Statia Spatiala internationala vor fi sub orbita sa. Asteroidul se va afla la distanta cea mai mica de Pamant, de 27700 km, la ora 21:24 ora Romaniei si se va deplasa cu 7,8 km/secunda in directia sud-nord in raport cu Pamantul.
    Super Luna este de fapt Luna plină la perigeu, fenomenul astronomic de suprapunere a fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale, rezultând cea mai mare dimensiune aparentă a discului lunar aşa cum se vede de pe Pământ.
    Oamenii de ştiinţă au calculat că Marte va zdrobi mica sa lună Phobos, un eveniment ce va avea loc peste milioane de ani.
    De la primii sateliti trimisi pe Luna s-a observat un fenomen ciudat: aparatele ce orbitau in jurul Lunii coborau spre orbita lunara cand treceau pe deasupra unor cratere sau bazine de impact, si se ridicau apoi spre orbita initiala.
    Viitorii coloniştii ai Planetei Roşii ar putea mânca ridichi, mazăre, secară şi tomate produse local.