Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Super Luna

    Super Luna este de fapt Luna plină la perigeu sau Luna nouă la perigeu, fenomenul astronomic de suprapunere a fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale, când se află la o depărtare minimă de numai 356896 kilometri de Pământ, rezultând cea mai mare dimensiune aparentă a discului lunar aşa cum se vede de pe Pământ.



    Super Luna lângă Bucureşti, România, 10 august 2014. Foto: Gh. Mănoiu/The Titi Tudorancea Bulletin


    Fenomenul va putea fi observat duminică, începând cu ora 21:12 şi va ţine toată noaptea. Luna pare plină şi pe 11 august 2014.

    Super Luna nu este ceva spectaculos din punct de vedere astronomic şi termenul de Super Lună nu este unul ştiinţific. Pe parcursul unui an pot fi observate, în medie, aproximativ 4-6 Super Luni. Următoarea Super Lună va putea fi observată pe 9 septembrie 2014.

    Nu există nici o dovadă a corelaţiei între acest fenomen şi dezastrele naturale.

    11 AUGUST 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă au calculat că Marte va zdrobi mica sa lună Phobos, un eveniment ce va avea loc peste milioane de ani.
    De la primii sateliti trimisi pe Luna s-a observat un fenomen ciudat: aparatele ce orbitau in jurul Lunii coborau spre orbita lunara cand treceau pe deasupra unor cratere sau bazine de impact, si se ridicau apoi spre orbita initiala.
    Viitorii coloniştii ai Planetei Roşii ar putea mânca ridichi, mazăre, secară şi tomate produse local.
    Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr al Universităţii din Copenhaga spun că Marte are mii de gheţari îngropaţi sub suprafaţa sa prăfuită, care conţin suficientă apă îngheţată cât să acopere planeta cu un strat de gheaţă gros de 1,1 metri.
    Ufologii pretind că o navă spaţială extraterestră masivă, de dimensiunea statului american Idaho, a fost reperată în imaginile recente luate de NASA la coroana solară în programul SOHO.
    Obiectul ceresc face parte din centura principala de asteroizi, o regiune din Sistemul Solar situata intre planetele Marte şi Jupiter care adaposteste numeroase corpuri ceresti precum asteroizi si planete pitice.