Ştiri şi informaţii din toată lumea. 28 aprilie 2024

    Spaţiu

    Un fenomen ciudat a fost observat pentru prima dată în timp real de astronomi: o erupţie, ca un fulger extrem de scurt, de unde radio de la o sursă necunoscută din spaţiul cosmic. »
    O scurgere toxică în sectorul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale a forţat astronauţii americani de la bord să izoleze modul lor şi să rămână peste noapte în sectorul rusesc. Aceasta ar putea duce la o ieşire în spaţiu neprogramată. »
    Un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului a produs în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2015, la ora 3:05, o lumină intensă urmată de un zgomot puternic, pe cerul unei intinse zone din sud-estul României. »
    Un asteroid potenţial periculos, de 20 de ori mai mare decât meteoritul Chelyabinsk, se va apropia de Pământ pe 26 ianuarie 2015, la o distanţă de 1,2 milioane kilometri. »
    NASA a declarat că roverul său de pe Marte, Curiosity, a măsurat un vârf de metan, semn potenţial de viaţă, în atmosfera din jurul său şi a detectat molecule organice într-un eşantion de rocă colectat de forajul laboratorului robotic. »
    Orion, noua capsulă pentru echipaj a agenţiei spaţiale americane, a finalizat primul său voiaj fără pilot aterizând în Oceanul Pacific, în largul coastelor Mexicului. Zborul de 4,5 ore a fost destinat testării tehnologiilor critice, cum ar fi scutul termic şi paraşutele folosite la aterizate. »
    Robotul Philae, lansat de pe sonda Rosetta, a reuşit să transmită date de pe cometa 67P inainte de a rămâne fără energie şi a intra în modul stand-by. »
    Robotul Philae de pe sonda spaţială europeană, Rosetta, a coborât pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, în încercarea de a aduce lumină în misterele ce învăluie aceste relicve ale sistemului nostru solar. »
    Cometa Siding Spring care a trecut în luna octombrie 2014 la doar 139500 km de Marte, a luminat cerul cu o ploaie de stele căzătoare şi a schimbat compoziţia chimică a atmosferei Planetei Roşii. »
    Nucleul cometei C/2013 A1 Siding Spring a trecut cu 56 km pe secundă la doar 139500 km de planeta Marte, mult mai aproape decât orice altă trecere a unei comete pe lângă Marte sau Pământ. »
    Agenţia Spaţială Rusă a anunţat lansarea unei rachete Proton-M care a plasat pe orbită un satelit, primul succes pentru lansator după o înfrângere răsunătoare în luna mai. »
    India's Mars Orbiter Mission, cunoscută sub numele de Mangalyaan, a transmis spre Pământ primele imagini din spaţiu. În săptămânile următoare, nava va fi testată pe orbita lui Marte şi va începe observarea sistematică a planetei, folosind cele cinci instrumente ştiinţifice din dotare. »
    Când stelele masive explodează ca supernove, ele nu se estompează în noapte, ci strălucesc orbitor cu raze gamma de înaltă energie. Ce dă putere acestor resturi stelare energetice? »
    Un meteorit a căzut în apropierea aeroportului internaţional din Managua,, capitala statului Nicaragua, producând un zgomot puternic şi lăsând in urmă un crater larg de 12 metri şi adânc de 5 metri. »
    Un asteroid mic, denumit 2014 RC, va trece în foarte aproape de Pământ, duminică, 7 septembrie 2014, la ora 18:18 UTC. Cea mai mică distanţă va fi deasupra Noii Zeelande. »
    La data de 22 august, ora 12:27 GMT, o rachetă Soyuz a lansat sateliţii europeni Galileo, numărul cinci şi şase, de la portul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză. Galileo este un sistem global de navigaţie prin satelit al Europei. Acesta va fi format din 30 de sateliţi şi infrastructura la sol. »
    WorldView-3 a fost purtat în spaţiu de o rachetă Atlas 5 a companiei United Launch Alliance, de la baza Vandenberg Air Force Base din California. »
    Super Luna este de fapt Luna plină la perigeu, fenomenul astronomic de suprapunere a fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale, rezultând cea mai mare dimensiune aparentă a discului lunar aşa cum se vede de pe Pământ. »
    Perseidele sunt un curent de meteori care apare în fiecare an în luna august. Anul acesta, maximul este în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii. »
    Folosind datele misiunii Cassini, oamenii de ştiinţă au identificat 101 gheizere distincte care erup pe Enceladus, luna îngheţată a lui Saturn. Studiul lor arată că este posibil ca apa lichidă să ajungă din marea subterană a lunii până la suprafaţă. »
    Motorul satelitului Foton M4, cu mai multe experimente la bord, a încetat să mai răspundă la comenzile centrului de control de la sol. »
    Astronomii au descoperit Kepler-421b, o exoplanetă cu cel mai lung an cunoscut. Ea face o rotaţie completă în jurul stelei sale o dată la fiecare 704 zile. »
    Sonda Cassini a luat imagini cu o insulă pe Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de pe Titan, în timpul unei treceri pe lângă luna lui Saturn, dar aceasta dispăruse în momentul următoarei treceri. »
    Oamenii de ştiinţă întocmesc o listă de asteroizi care ar putea fi prinşi şi traşi pe o orbită stabilă în jurul Lunii, ca parte a unui proiect ambiţios de explorare a acestor corpuri spaţiale de către astronauţi. »
    Un asteroid uriaş descoperit de curând, poreclit "The Beast", Bestia, va ajunge în apropierea Pământului în acest sfârşit de săptămână. »
    Astronomii au descoperit o planetă stâncoasă care are o greutate de 17 ori mai mare decât Pământul şi este de două ori mai mare ca dimensiune. »
    Cel mai nou observator solar de la NASA, Interface Region Imaging Spectrograph, sau IRIS, a prins în detalii extraordinare o ejecţie de masă coronală care s-a ridicat de pe suprafaţa Soarelui. »
    Japonia a lansat un nou satelit care va fi folosit pentru a supraveghea daunele provocate de dezastrele naturale şi schimbările ce afectează pădurile tropicale. »
    Sonda spaţială a NASA, Cassini a luat prima imagine obţinută vreodată a albastrei planete gigantice de gheaţă, Uranus. »
    NASA a dezvoltat o imagistică aeropurtată numită vizor sintetic radar care a luat o imagine amănunţită a vulcanilor din America Centrala şi de Sud, în timpul unui studiu asupra Pământului. »
    Folosind telescopul Kepler de la NASA, astronomii au descoperit prima planetă de mărimea Pământului, denumită Kepler-186f, care orbitează în jurul unei stele în zona locuibilă, zonă în care apa ar putea fi lichidă pe suprafaţa planetei. »
    Imaginile luate pe Marte în regiunea Kimberley de roverul Curiosity de la NASA pe 2 şi pe 3 aprilie 2014 includ spoturi luminoase, care ar putea fi din cauza Soarelui care se reflectă de pe o suprafaţă de stâncă sau razelor cosmice care izbesc direct detectorul camerei, afirmă specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory. »
    O lumină vizibilă pe o imagine luată de una dintre camerele de la bordul roverului NASA Curiosity pe Marte a aprins spiritele privind omuleţii verzi, speculându-se ideea unei vieţi subterane pe Marte care foloseşte lumina aşa cum o folosim şi noi. »
    Sonda Cassini de la NASA a descoperit că satelitul lui Saturn, Enceladus, adăposteşte un ocean subteran de apă lichidă. Cercetătorii privesc acum micuţa lună a îndepărtatei planete ca pe o potenţială casă pentru microbi extratereştri. »
    Primul nano-satelit al Africii de Sud, ZACUBE-1, a avut săptămâna trecută două întâlniri foarte strânse cu doi sateliţi dezafectaţi, după trei luni pe orbită. Satelitul a supravieţuit celor două întâlniri, dar nici el şi nici sateliţii dezafectaţi nu pot fi manevraţi. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: