Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sonda Cassini a detectat un ocean interior pe Enceladus


    Sonda Cassini de la NASA a descoperit că satelitul lui Saturn, Enceladus, adăposteşte un ocean subteran de apă lichidă. Cercetătorii privesc acum micuţa lună a îndepărtatei planete ca pe o potenţială casă pentru microbi extratereştri.



    Oceanul de pe Enceladus. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Cercetătorii au teoretizat în 2005 existenţa unui rezervor interior de apă, atunci când sonda a descoperit vapori de apă şi gheaţă purtată de vânturi lângă polul sud al lunii. Acum însă, noile date au furnizat primele măsurători geologice ale structurii interne a lui Enceladus în concordanţă cu existenţa unui ocean ascuns în interior.

    Cassini a zburat aproape de Enceladus de 19 ori. Câmpul gravitaţional al corpului ceresc influenţează traiectoria de zbor a sondei. Variaţiile în câmp gravitaţional date de munţi sau de diferenţe în compoziţia subterană, pot fi detectate ca modificări ale vitezei navei spaţiale. În acest fel s-a evidenţiat o zonă din interiorul polului sud cu o densitate mai mare decât alte porţiuni din interior.

    Măsurătorile gravimetrice sugerează un ocean mare, cu o adâncime de 10 km, sub o scoarţă de gheaţă de aproximativ 30-40 km grosime. Existenţa acestui ocean subteran susţin includerea lui Enceladus, această mică şi rece lună, cu un diametru de numai 500 km, printre locurile cel mai probabile pentru a găzdui viaţa în sistemul nostru solar.

    Noua descoperire explică apa care ţâşneşte prin fracturile ce se văd la polul sud. Jeturile de la polul sud al lui Enceladus conţin apă sărată şi molecule organice, ingrediente chimice de bază pentru viaţă, aşa cum o ştim noi. Un mediu umed ar putea fi un mediu favorabil pentru viaţă la nivel microbian.

    GH. MĂNOIU | 8 APRILIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Camera instalată la bordul sondei Juno este operaţională şi trimite date după ce nava s-a plasat pe orbită în jurul celei mai mari planete a sistemului nostru solar, Jupiter.
    Wide-field Infrared Survey Explorer şi Spitzer Space Telescope au descoperit ceea ce pare să fie cel mai rece pitic maro, un corp asemănător unei stele care este la fel de rece ca şi Polul Nord al Pământului.
    NASA a declarat că roverul său de pe Marte, Curiosity, a măsurat un vârf de metan, semn potenţial de viaţă, în atmosfera din jurul său şi a detectat molecule organice într-un eşantion de rocă colectat de forajul laboratorului robotic.
    O rachetă purtătoare rusească Proton-M care transporta un satelit mexican s-a defectat şi s-a prăbuşit în Siberia, la scurt timp de la lansare.
    Astronomii au descoperit o planetă stâncoasă care are o greutate de 17 ori mai mare decât Pământul şi este de două ori mai mare ca dimensiune.
    Eclipsa de Soare de vineri, 20 martie 2015, prima vizibilă din Europa după cea din 1999, nu a reuşit să impresioneze, vederea ei fiind împiedicată de vremea mohorâtă.