Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un vecin rece, aproape de Soare

    GH. MĂNOIU | 31 MAI 2022

    Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) şi Spitzer Space Telescope au descoperit ceea ce pare să fie cel mai rece pitic maro, un corp asemănător unei stele care este la fel de rece ca şi Polul Nord al Pământului. Numit WISE J085510.83 - 071442.5, acest pitic maro pare a fi la 7,2 ani-lumină depărtare, devenind al patrulea cel mai apropiat sistem de soarele nostru.



    Diagramă cu locaţia sistemelor apropiate de Soare. Foto: NASA/Penn State University


    Piticii maro încep viaţa ca nişte stele, un fel de bile de gaz, dar le lipseşte masa pentru arderea combustibilului nuclear şi pentru a emite lumină ca stelele.

    Noua descoperire are o temperatură între minus 48 şi minus 13 grade Celsius, în condiţiile în care precedentul record era la temperatura camerei.

    WISE a fost în măsură să descopere acest obiect ceresc rar care nu este vizibil cu telescoape obişnuite, deoarece supraveghează cerul în lumină infraroşie.

    Cel mai apropiat sistem de Pământ, un trio de stele, este Alpha Centauri, care este format din Alpha Centauri, un companion apropiat de ea şi partenerul mai îndepărtat Proxima Centauri, la aproximativ 4 ani-lumină distanţă.

    WISE J085510.83 - 071442.5 pare a fi de 3 până la de 10 ori masa lui Jupiter. Cu astfel de o masă redusă, aceasta ar putea fi un gigant de gaz similar cu Jupiter, care a fost scos din sistemul de stele.

    Dar oamenii de ştiinţă estimează că este, probabil, un pitic maro, mai degrabă decât o planetă. Dacă este aşa, acesta este unul dintre cei mai mici pitici maro cunoscuţi.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    NASA a declarat că roverul său de pe Marte, Curiosity, a măsurat un vârf de metan, semn potenţial de viaţă, în atmosfera din jurul său şi a detectat molecule organice într-un eşantion de rocă colectat de forajul laboratorului robotic.
    O rachetă purtătoare rusească Proton-M care transporta un satelit mexican s-a defectat şi s-a prăbuşit în Siberia, la scurt timp de la lansare.
    Astronomii au descoperit o planetă stâncoasă care are o greutate de 17 ori mai mare decât Pământul şi este de două ori mai mare ca dimensiune.
    Eclipsa de Soare de vineri, 20 martie 2015, prima vizibilă din Europa după cea din 1999, nu a reuşit să impresioneze, vederea ei fiind împiedicată de vremea mohorâtă.
    O echipă de cercetători de la Departamentul de fizică al Universităţii York a dovedit că stelele generează sunete, cu o frecvenţă uriaşă.
    India's Mars Orbiter Mission, cunoscută sub numele de Mangalyaan, a transmis spre Pământ primele imagini din spaţiu. În săptămânile următoare, nava va fi testată pe orbita lui Marte şi va începe observarea sistematică a planetei, folosind cele cinci instrumente ştiinţifice din dotare.