Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Şi stelele vorbesc şi cântă

    O echipă de cercetători de la Departamentul de fizică al Universităţii York a dovedit că stelele generează sunete, cu o frecvenţă uriaşă.



    Stele în galaxiile NGC 2207 şi IC 2163.


    Studiul fluidelor în mişcare, cunoscut sub numele de hidrodinamică, i-a ajutat pe cercetători să facă excepţionala descoperire examinând interacţiunea dintre un laser ultra-intens şi o ţintă de plasmă.

    În miimea de miliardime de secundă după lovitura cu laser, plasma curgea rapid din zonele de densitate mare spre regiunile cu o densitate scăzută, astfel încât se crea ceva de genul unui blocaj de trafic.

    Plasma îngrămădită la interfaţa dintre regiunile de înaltă şi joasă densitate, generează o serie de impulsuri de presiune: un val de sunet.

    Sunetul generat a fost de o frecvenţă atât de înaltă, încât chiar şi liliecii şi delfinii ar fi depăşiţi.

    Cu o frecvenţă de aproape un trilion de hertzi, sunetul generat a fost nu numai neaşteptat, dar a fost la un nivel apropiat de cea mai mare frecvenţă posibilă într-un astfel de material, de şase milioane de ori mai mare decât ceea ce poate fi auzit de orice mamifer.

    Unul dintre puţinele locuri din natură în care poate apare acest efect este la suprafaţa stelelor.

    Când ele acumulează materie nouă, ar putea genera un sunet într-un mod asemănător cu cel observat în laborator.

    În felul acesta stelele ar putea cânta, dar, din moment ce sunetul nu se poate propaga prin vidul din spaţiu, nimeni nu le poate auzi.

    26 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    India's Mars Orbiter Mission, cunoscută sub numele de Mangalyaan, a transmis spre Pământ primele imagini din spaţiu. În săptămânile următoare, nava va fi testată pe orbita lui Marte şi va începe observarea sistematică a planetei, folosind cele cinci instrumente ştiinţifice din dotare.
    Oamenii de stiinta au urmarit in ultimele zile formarea unui sistem de pete solare care a crescut rapid in diametru, ajungand sa fie de sase ori mai mare decat al Pamantului. Nu este exclus ca dimensiunile sale sa creasca.
    Cometa ISON nu mai este. Unele comete iubesc căldura, zboară în apropierea Soarelui şi se încarcă cu căldura solară, apoi devin vizibile cu ochiul liber pe cerul nopţii, într-un spectacol de neuitat. Dar ISON nu a fost printre acestea. Ea a fost distrusă de apropierea de Soare şi rămăşiţele ei nu mai sunt vizibile.
    În noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015, se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din toată ţara.
    Orion, noua capsulă pentru echipaj a agenţiei spaţiale americane, a finalizat primul său voiaj fără pilot aterizând în Oceanul Pacific, în largul coastelor Mexicului. Zborul de 4,5 ore a fost destinat testării tehnologiilor critice, cum ar fi scutul termic şi paraşutele folosite la aterizate.
    Misterul petelor luminoase de pe Ceres a fost în sfârşit clarificat în două studii noi. Imaginile luate de navele spaţiale ale NASA arată depozite albastre de săruri în mai mult de 130 de locaţii pe corpul ceresc.