Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Cerul noros a ascuns eclipsa de Soare

    Eclipsa de Soare de vineri, 20 martie 2015, prima vizibilă din Europa după cea din 1999, nu a reuşit să impresioneze, vederea ei fiind împiedicată de vremea mohorâtă.



    Eclipsă parţială de Soare, 20 martie 2015, Bucureşti. Foto: Gh. Mănoiu/The Titi Tudorancea Bulletin


    Mii de oameni s-au înghesuit în arhipelagul Svalbard, departe, în nord, sau în Insulele Feroe în nordul Atlanticului, unde eclipsa a fost totală. Păsările au tăcut brusc, iar câinii au început să urle spre cer, când s-a făcut întuneric repede.

    În restul Europei a fost ploaie şi vânt şi nu s-a văzut mai nimic.

    Următoarea eclipsă totală de Soare, vizibilă de pe continentul european, va fi pe 12 august 2026.

    20 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de cercetători de la Departamentul de fizică al Universităţii York a dovedit că stelele generează sunete, cu o frecvenţă uriaşă.
    India's Mars Orbiter Mission, cunoscută sub numele de Mangalyaan, a transmis spre Pământ primele imagini din spaţiu. În săptămânile următoare, nava va fi testată pe orbita lui Marte şi va începe observarea sistematică a planetei, folosind cele cinci instrumente ştiinţifice din dotare.
    Oamenii de stiinta au urmarit in ultimele zile formarea unui sistem de pete solare care a crescut rapid in diametru, ajungand sa fie de sase ori mai mare decat al Pamantului. Nu este exclus ca dimensiunile sale sa creasca.
    Cometa ISON nu mai este. Unele comete iubesc căldura, zboară în apropierea Soarelui şi se încarcă cu căldura solară, apoi devin vizibile cu ochiul liber pe cerul nopţii, într-un spectacol de neuitat. Dar ISON nu a fost printre acestea. Ea a fost distrusă de apropierea de Soare şi rămăşiţele ei nu mai sunt vizibile.
    În noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015, se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din toată ţara.
    Orion, noua capsulă pentru echipaj a agenţiei spaţiale americane, a finalizat primul său voiaj fără pilot aterizând în Oceanul Pacific, în largul coastelor Mexicului. Zborul de 4,5 ore a fost destinat testării tehnologiilor critice, cum ar fi scutul termic şi paraşutele folosite la aterizate.