Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    NASA la vânătoare de asteroizi

    Oamenii de ştiinţă întocmesc o listă de asteroizi care ar putea fi prinşi şi traşi pe o orbită stabilă în jurul Lunii, ca parte a unui proiect ambiţios de explorare a acestor corpuri spaţiale de către astronauţi.



    Imagine a asteroidului 2011 MD luată de Telescopul Spatial Spitzer. Foto: NASA/JPL-Caltech


    În acest proiect numit Asteroid Redirect Mission (ARM), ar putea fi folosită o navă spaţială robot pentru a apuca un asteroid foarte mic sau ca să colecteze un eşantion de dimensiunile unui bolovan de pe un asteroid mai mare. Asteroidul care va fi redirecţionat pe orbita Lunii va trebui să aibă mai puţin de 10 metri în diametru.

    NASA plănuieşte să lanseze nave spaţiale robotizate în 2019 şi va face o alegere finală a asteroidului pentru misiune cu aproximativ un an înainte.

    Telescopul Spatial Spitzer al NASA a identificat mai multe ţinte potenţiale. Unul dintre asteroizii luaţi în calcul este 2011 MD, un asteroid lung de şase metri, cu o densitate neobişnuit de scăzută, sugerând că are o structură similară cu cea a unui morman de pietre sau a unei grămezi de moloz spaţial.

    Până în prezent, nouă asteroizi au fost identificaţi ca potenţiali candidaţi pentru misiune.

    Un alt asteroid, 2008 HU4 va trece destul de aproape de Pământ în 2016 pentru ca radarul interplanetar să poată determina unele dintre caracteristicile sale, cum ar fi dimensiunea, forma şi viteza de rotaţie.

    28 IUNIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Observaţiile spectroscopice ale lui Hubble au arătat un exces de oxigen şi hidrogen în zona polului sud al Europei, satelit al planetei Jupiter, semn al unor erupţii puternice de vapori de apă. Cercetările anterioare arătaseră existenţa unui ocean situat sub crusta groasă de gheaţă.
    Descoperirile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter oferă cea mai puternică dovadă că apa lichidă curge intermitent pe Marte.
    Ploaia de meteori Perseidele este un eveniment anual, dar astronomii cred că în acest an ar putea fi ceva mai bine pusă în valoare de un cer mai închis la culoare, prin absenţa luminii Lunii care intră în faza de Lună nouă.
    NASA intenţionează să lanseze o sondă spre asteroidul Bennu, asteroid pe care se pot găsi fundamentele vieţii organice, dar care are şi o probabilitate mare de a lovi Pământul în secolul următor.
    În primul rând, vine de la marginea sistemului solar şi păstrează gheaţa primordială din care s-a format acum patru miliarde şi jumătate de ani. A călătorit cinci milioane şi jumătate de ani pentru a ajunge în interiorul sistemului solar şi se va apropia extrem de mult de Soare. Această apropiere o va face foarte luminoasă şi usor de observat chiar cu ochiul liber la începutul lunii decembrie.
    Compania SpaceX a aterizat racheta sa pe verticală pe Pământ după ce a trimis 11 sateliţi pe orbită, un pas important în dezvoltarea unor călătorii în spaţiu mai ieftine.