Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Perseidele, ploaia de meteori a lunii august

    Ploaia de meteori Perseidele este un eveniment anual, dar astronomii cred că în acest an ar putea fi ceva mai bine pusă în valoare de un cer mai închis la culoare, prin absenţa luminii Lunii care intră în faza de Lună nouă pe 14 august 2015.



    Dou meteori şi radiantul lor care porneşte din constelaţia Perseus.


    Peste 100 de stele căzătoare pe minut ar trebui să fie vizibile pe 12 şi 13 august pe tot globul, mai ales afară din oraşe, unde lumina artificială este de obicei la nivel minim.

    Cei mai mulți meteori ajung in atmosferă între zori și prânz, şi nu sunt vizibili din cauza luminii zilei.

    Ploaia anuală de meteori are loc de la mijlocul lunii iulie până la mijlocul lunii august cu un vârf în aceste două zile, de 12 şi 13 august. Meteorii provin de la cometa Horace Tuttle, descoperită în 1862 de către astronomul american Lewis Swift şi care are nevoie de aproximativ 130 de ani pentru a înconjura Soarele. Aceasta a fost reperată ultima dată în decembrie 1992.

    Cometa Swift-Tuttle este cel mai mare obiect cunoscut care face treceri repetate în apropiere de Pământ. Când ajunge aproape de Pământ, fragmentele desprinse, aflate pe traiectoria cometei, intră în atmosferă cu o viteză de aproximativ 60 kilometri pe secundă şi ard la o înălţime de 80 kilometri, aducând minerale şi metale din cometă, cum ar fi sodiu, siliciu, calciu şi magneziu.

    10 AUGUST 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    NASA intenţionează să lanseze o sondă spre asteroidul Bennu, asteroid pe care se pot găsi fundamentele vieţii organice, dar care are şi o probabilitate mare de a lovi Pământul în secolul următor.
    În primul rând, vine de la marginea sistemului solar şi păstrează gheaţa primordială din care s-a format acum patru miliarde şi jumătate de ani. A călătorit cinci milioane şi jumătate de ani pentru a ajunge în interiorul sistemului solar şi se va apropia extrem de mult de Soare. Această apropiere o va face foarte luminoasă şi usor de observat chiar cu ochiul liber la începutul lunii decembrie.
    Compania SpaceX a aterizat racheta sa pe verticală pe Pământ după ce a trimis 11 sateliţi pe orbită, un pas important în dezvoltarea unor călătorii în spaţiu mai ieftine.
    Folosind datele gravitaţionale transmise de sonda Cassini, cercetătorii de la Observatorul Regal din Belgia spun că Dione, satelit al planetei Saturn, ar putea avea un ocean cu potenţial de viaţă, sub suprafaţa sa.
    Deşi mai aproape de Pământ decât Marte, Venus nu a fost niciodată considerată drept o destinaţie pentru astronauţi, datorită condiţiilor infernale de pe planetă.
    Oceanul subteran descoperit de curând pe luna îngheţată a lui Saturn, Enceladus, este similar cu unele dintre lacurile sărate de pe Pământ, care poartă viaţă.