Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    De ce este interesantă cometa ISON?


    În primul rând, vine de la marginea sistemului solar şi păstrează gheaţa primordială din care s-a format acum patru miliarde şi jumătate de ani. A călătorit cinci milioane şi jumătate de ani pentru a ajunge în interiorul sistemului solar şi s-a apropiat extrem de mult de Soare. Această apropiere o face foarte luminoasă şi usor de observat chiar cu ochiul liber la începutul lunii decembrie.



    Cometa ISON, aşa cum arăta la 15 noiembrie 2013. Foto: Mike Hankey/NASA


    Cometa nu a mai trecut niciodată prin interiorul sistemului solar şi experţii nu pot şti sigur ce se va întâmpla în continuare.

    Pe 28 noiembrie 2013 ea a dat roată Soarelui. Va fi destul de greu să supravietuiască trecerii pe lângă Soare, şi, dacă o va face, va fi un obiect destul de luminos pentru a putea fi văzută pe cerul dimineţii de decembrie.

    Sau ar putea să rămână "prizoniera" Soarelui, care să o atragă afară din orbita ei şi vom vedea mai multe bucăţi dând roată Soarelui. În cazul in care este destul de slabă, s-ar putea rupe într-un nor de praf ce va fi finalul din decembrie.

    Cometa ISON este o oportunitate ştiinţifică. O mică armată de astronomi amatori şi profesionişti de pe Pământ ca şi o mulţime de aparate aflate în spaţiu o observă. În urma observaţiilor se va şti din ce este făcută şi deci se va şti mai mult despre sistemul solar de acum patru miliare şi jumătate de ani.

    GH. MANOIU | 30 NOIEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Compania SpaceX a aterizat racheta sa pe verticală pe Pământ după ce a trimis 11 sateliţi pe orbită, un pas important în dezvoltarea unor călătorii în spaţiu mai ieftine.
    Folosind datele gravitaţionale transmise de sonda Cassini, cercetătorii de la Observatorul Regal din Belgia spun că Dione, satelit al planetei Saturn, ar putea avea un ocean cu potenţial de viaţă, sub suprafaţa sa.
    Deşi mai aproape de Pământ decât Marte, Venus nu a fost niciodată considerată drept o destinaţie pentru astronauţi, datorită condiţiilor infernale de pe planetă.
    Oceanul subteran descoperit de curând pe luna îngheţată a lui Saturn, Enceladus, este similar cu unele dintre lacurile sărate de pe Pământ, care poartă viaţă.
    Sonda Cassini de la NASA a descoperit că satelitul lui Saturn, Enceladus, adăposteşte un ocean subteran de apă lichidă. Cercetătorii privesc acum micuţa lună a îndepărtatei planete ca pe o potenţială casă pentru microbi extratereştri.
    Camera instalată la bordul sondei Juno este operaţională şi trimite date după ce nava s-a plasat pe orbită în jurul celei mai mari planete a sistemului nostru solar, Jupiter.