Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    A fost descoperit un ocean interior pe Dione, satelit al planetei Saturn

    Folosind datele gravitaţionale transmise de sonda Cassini, cercetătorii de la Observatorul Regal din Belgia spun că Dione, satelit al planetei Saturn, ar putea avea un ocean cu potenţial de viaţă, sub suprafaţa sa.



    Dione văzută de sonda Cassini la doar 516 kilometri.


    Dione se alătură astfel lui Titan şi Enceladus, sateliţii lui Saturn cu oceane subterane.

    Cercetătorii spun că oceanul lui Dione este probabil la 100 kilometri sub suprafaţă, are câteva zeci de kilometri adâncime şi înconjoară un miez stâncos.

    Spre deosebire de Enceladus, care are gheizere de apă, care tâşnesc din regiunea polară sudică, Dione apare liniştit acum, dar cercetătorii spun că a avut un trecut mai activ.

    Oceanul de pe Enceladus este probabil mult mai aproape de suprafaţă, în special în regiunile polare sudice, unde crusta de gheaţă ar putea avea o grosime de doar câţiva kilometri.

    Oceanul de pe Dione a fost probabil acolo de când s-a format luna, şi ar putea găzdui viaţă microbiană.

    Contactul dintre ocean şi miezul stâncos este crucial. Interacţiunile stâncă-apă furnizează substanţe nutritive cheie şi este sursă de energie, ambele fiind ingrediente esenţiale pentru viaţă.

    12 OCTOMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Deşi mai aproape de Pământ decât Marte, Venus nu a fost niciodată considerată drept o destinaţie pentru astronauţi, datorită condiţiilor infernale de pe planetă.
    Oceanul subteran descoperit de curând pe luna îngheţată a lui Saturn, Enceladus, este similar cu unele dintre lacurile sărate de pe Pământ, care poartă viaţă.
    Sonda Cassini de la NASA a descoperit că satelitul lui Saturn, Enceladus, adăposteşte un ocean subteran de apă lichidă. Cercetătorii privesc acum micuţa lună a îndepărtatei planete ca pe o potenţială casă pentru microbi extratereştri.
    Camera instalată la bordul sondei Juno este operaţională şi trimite date după ce nava s-a plasat pe orbită în jurul celei mai mari planete a sistemului nostru solar, Jupiter.
    Wide-field Infrared Survey Explorer şi Spitzer Space Telescope au descoperit ceea ce pare să fie cel mai rece pitic maro, un corp asemănător unei stele care este la fel de rece ca şi Polul Nord al Pământului.
    NASA a declarat că roverul său de pe Marte, Curiosity, a măsurat un vârf de metan, semn potenţial de viaţă, în atmosfera din jurul său şi a detectat molecule organice într-un eşantion de rocă colectat de forajul laboratorului robotic.