Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Telescopul Hubble a observat vapori de apă pe un satelit al lui Jupiter


    Observaţiile spectroscopice ale lui Hubble au arătat un exces de oxigen şi hidrogen în zona polului sud al Europei, satelit al planetei Jupiter, încă din decembrie 2012, semn al unor erupţii puternice de vapori de apă, dar cercetătorii au trebuit să elimine alte ipoteze, cum este cea a impactului cu un meteorit.



    Imagine artistică a coloanei de vapori tâşnind de pe Europa. Foto: NASA/ESA/K. Retherford/SWRI


    Cercetările anterioare evidenţiaseră existenţa unui ocean situat sub crusta groasă de gheaţă. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă vaporii de apă sunt generaţi din acest ocean, dar aceasta ar fi cea mai probabilă explicaţie.

    Dacă aceste coloane imense de vapori de apă provin din oceanul planetar, ar fi o dovadă că acesta există şi că poate fi accesat. Iar dacă poate fi accesat, se poate căuta viaţă acolo, fără un foraj prin straturile de gheaţă.

    Europa este unul dintre corpurile planetare cu o mare probabilitate de a adăposti viaţă. Aceasta ar putea exista în ocean, iar vaporii de apă aruncaţi departe de suprafaţă ar putea transporta materie organică la o altitudine suficientă pentru a putea fi captată de o sondă.

    În 2005, sonda Cassini a detectat jeturi de vapori de apă şi praf ţâşnind de pe suprafaţa lui Enceladus, o lună a lui Saturn.

    Oamenii de ştiinţă au sugerat că crapăturile lungi de pe suprafaţa Europei ar putea fi un sistem de ventilare a vaporilor de apă în spaţiu. Dar acest sistem funcţionează atunci când Europa este mai îndepărtată de Jupiter. Când este aproape, nu s-a putut detecta nici un jet activ. O explicaţie ar fi în forţele mareice gravitaţionale care deschid sau închid gurile de aerisire.

    Europa si Enceladus au erupţii cu vapori, similare. Deoarece Europa are o atracţie gravitaţională de 12 ori mai mare, vaporii nu scapă în spaţiu ci cad înapoi pe suprafaţă după ce ajung la o altitudine de 201 km.

    GH. MANOIU | 17 DECEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Descoperirile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter oferă cea mai puternică dovadă că apa lichidă curge intermitent pe Marte.
    Ploaia de meteori Perseidele este un eveniment anual, dar astronomii cred că în acest an ar putea fi ceva mai bine pusă în valoare de un cer mai închis la culoare, prin absenţa luminii Lunii care intră în faza de Lună nouă.
    NASA intenţionează să lanseze o sondă spre asteroidul Bennu, asteroid pe care se pot găsi fundamentele vieţii organice, dar care are şi o probabilitate mare de a lovi Pământul în secolul următor.
    În primul rând, vine de la marginea sistemului solar şi păstrează gheaţa primordială din care s-a format acum patru miliarde şi jumătate de ani. A călătorit cinci milioane şi jumătate de ani pentru a ajunge în interiorul sistemului solar şi se va apropia extrem de mult de Soare. Această apropiere o va face foarte luminoasă şi usor de observat chiar cu ochiul liber la începutul lunii decembrie.
    Compania SpaceX a aterizat racheta sa pe verticală pe Pământ după ce a trimis 11 sateliţi pe orbită, un pas important în dezvoltarea unor călătorii în spaţiu mai ieftine.
    Folosind datele gravitaţionale transmise de sonda Cassini, cercetătorii de la Observatorul Regal din Belgia spun că Dione, satelit al planetei Saturn, ar putea avea un ocean cu potenţial de viaţă, sub suprafaţa sa.