Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Avarie la Staţia Spaţială Internaţională

    O scurgere toxică în sectorul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) a forţat astronauţii americani de la bord să izoleze modul lor şi să rămână peste noapte în sectorul rusesc. Aceasta ar putea duce la o ieşire în spaţiu neprogramată.



    Staţia Spaţială Internaţională.


    Conform informaţiilor preliminare de la Staţia Spaţială Internaţională, problema a fost cauzată de o scurgere de amoniac. Incidentul a avut loc miercuri 14 ianuarie 2015, la aproximativ 11:44 GMT. Atmosfera de pe staţie, în afară de zona izolată, este stabilă.

    Siguranţa echipajului a fost asigurată de o acţiune comună promptă a membrilor echipajului american şi rus, precum şi de către personalul de control al misiunii de la Moscova şi Houston.

    Actualul echipaj al Staţiei Spaţiale Internaţionale este format din şase cercetători care reprezintă două expediţii.

    Expediţia 42 a ajuns pe SSI în septembrie şi constă din astronautul american comandant Barry Wilmore şi inginerii cosmonauţi ruşi Aleksandr Samokutyaev şi Elena Serova, prima femeie cosmonaut rus din ultimii 17 ani. Expediţia 43 este formată din comandantul Terry Virts din Statele Unite, inginerul de bord Samantha Cristoforetti din Italia şi inginerul cosmonaut Anton Shkaplerov din Rusia.

    15 IANUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oficiali de la Agenţia Spaţială Rusă au anunţat că satelitul Kosmos-1220, un dispozitiv militar rus dezafectat, care era programat să se prăbuşească pe Pământ ieri, a ars la intrarea în atmosfera terestră, la ora 01:58 GMT.
    Un fenomen ciudat a fost observat pentru prima dată în timp real de astronomi: o erupţie, ca un fulger extrem de scurt, de unde radio de la o sursă necunoscută din spaţiul cosmic.
    Un puternic semnal radio, detectat de un telescop rusesc care analiza bolta cerească, prezintă caracteristici care sugerează o transmisie inteligentă, dar ar putea fi, la fel de bine, o interferenţă radio sau rezultatul unui fenomen natural.
    Asteroidul 2014-YB35, cu un diametru de 1000 metri, urmează să treacă în apropierea Pământului cu o viteză de peste 37000 kilometri pe oră.
    Atmosfera străveche de pe Marte era prea subţire pentru a putea să păstreze suprafaţa planetei constant caldă, motiv pentru care nu a existat apă sub formă lichidă în mod constant.
    O minge de foc imensă a fost văzută pe cer asupra oraşului rus Chita, în apropiere de graniţa cu China. Obiectul zburător neidentificat, cel mai probabil un meteorit, a făcut trei flash-uri luminoase înainte de a arde.