Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Satelitul rusesc Kosmos-1220 a ars în atmosferă


    Oficiali de la Agenţia Spaţială Rusă au anunţat că satelitul Kosmos-1220, un dispozitiv militar rus dezafectat, care era programat să se prăbuşească pe Pământ ieri, a ars la intrarea în atmosfera terestră, la ora 01:58 GMT.


    Era imposibil să se precizeze locul exact unde ar fi putut lovi solul, dar el a fost tot timpul monitorizat de agenţia spaţială rusă.

    Estimările NASA erau că prăbuşirea ar putea avea loc în Arabia Saudită în jurul orei 01:49 GMT.

    Deşi experţii au spus că este posibil ca unele fragmente să atingă solul, nu au existat relatări privind eventuale pagube sau răniţi în Rusia sau Arabia Saudita.

    NASA a estimat satelitul Kosmos-1220, pus pe orbită în 1980 de o rachetă Tsiklon-2, ca având o greutate de 4150 kg, dar oficialii ruşi nu au precizat niciodată greutatea exactă.

    17 FEBRUARIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un fenomen ciudat a fost observat pentru prima dată în timp real de astronomi: o erupţie, ca un fulger extrem de scurt, de unde radio de la o sursă necunoscută din spaţiul cosmic.
    Un puternic semnal radio, detectat de un telescop rusesc care analiza bolta cerească, prezintă caracteristici care sugerează o transmisie inteligentă, dar ar putea fi, la fel de bine, o interferenţă radio sau rezultatul unui fenomen natural.
    Asteroidul 2014-YB35, cu un diametru de 1000 metri, urmează să treacă în apropierea Pământului cu o viteză de peste 37000 kilometri pe oră.
    Atmosfera străveche de pe Marte era prea subţire pentru a putea să păstreze suprafaţa planetei constant caldă, motiv pentru care nu a existat apă sub formă lichidă în mod constant.
    O minge de foc imensă a fost văzută pe cer asupra oraşului rus Chita, în apropiere de graniţa cu China. Obiectul zburător neidentificat, cel mai probabil un meteorit, a făcut trei flash-uri luminoase înainte de a arde.
    După mai bine de patru ani de cartografiere a gravitaţiei Pământului, satelitul GOCE va intra curând în atmosferă. La mijlocul lunii octombrie, misiunea va ajunge la sfârşit, satelitul rămânând fără combustibil. El va începe să coboare de la altitudinea de 224 km. Cea mai mare parte se va dezintegra în atmosferă, dar vor fi şi bucăţi care vor atinge suprafaţa Pământului.