Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Misiunea GOCE a Agenţiei Spaţiale Europene se încheie


    După mai bine de patru ani de cartografiere a gravitaţiei Pământului cu o precizie neegalată, satelitul GOCE îşi încheie misiunea şi va intra curând în atmosferă.



    GOCE pe orbită. Foto: ESA /AOES Medialab


    Satelitul 'Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer – GOCE' a orbitat Pământul din martie 2009 la o altitudine mai mică decât oricare alt satelit de cercetare. El a purtat în spatiu primul gradiometru gravitaţional 3D.

    Cu un design elegant şi aerodinamic, numit şi “Ferrari al spaţiului”, GOCE a cartografiat variaţiile gravitaţiei Pământului cu detalii extrem de precise. Rezultatul este un model unic de geoid, o suprafaţă virtuală unde apa nu curge de la un punct la altul.

    La mijlocul lunii octombrie, misiunea va ajunge la sfârşit, satelitul rămânând fără combustibil. El va începe să coboare de la altitudinea de 224 km. Cea mai mare parte se va dezintegra în atmosferă, dar vor fi şi bucăţi care vor atinge suprafaţa Pământului.

    Unde şi când aceste părţi vor ateriza nu se poate spune încă, dar aria afectată va fi în apropierea punctului de reintrare în atmosferă, moment care este de aşteptat să se întâmple la trei săptămâni după ce combustibilul se va sfârşi.

    Aproape 40 tone de resturi spaţiale făcute de om ajung anual la sol, dar riscul de a fi lovit de aşa ceva este mai mic decât acela de a fi lovit de un meteorit.

    GH. MANOIU | 13 SEPTEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite, folosind datele transmise de sateliţi, au descoperit prezenţa apei peste tot în adâncimile Lunii.
    Cercetătorii cred că două tsunami-uri uriaşe au lovit cândva suprafaţa planetei Marte.
    Naveta spatiala pentru transport marfa Dragon, purtata de o racheta Falcon 9, a fost lansata vineri, de la Cap Canaveral, Florida, catre Statia Spatiala Internationala. Dupa desprinderea de racheta purtatoare naveta a avut probleme cu propulsia si a fost lasata in deriva ratand intalnirea programata cu Statia Spatiala.
    Cometa Siding Spring care a trecut în luna octombrie 2014 la doar 139500 km de Marte, a luminat cerul cu o ploaie de stele căzătoare şi a schimbat compoziţia chimică a atmosferei Planetei Roşii.
    Sonda indiană Mars Orbiter Spacecraft, destinată să orbiteze planeta Marte pe o orbită eliptică, a fost lansată cu o rachetă PSLV - C25, marţi, 5 noiembrie 2013 de la Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota, India.
    Nava spaţială Soyuz TMA-18M, aflată în drum spre Staţia Spaţială Internaţională, a trebuit să efectueze o manevră de evitare pentru a nu se ciocni cu un fragment dintr-o veche rachetă japoneză.