Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un meteoroid a luminat cerul nopţii peste România

    Un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului a produs în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2015, la ora 3:05, o lumină intensă urmată de un zgomot puternic, pe cerul unei intinse zone din sud-estul României.



    Direcţia şi zona exploziei.


    Agenţia Spaţială Română a confirmat că fenomenul s-a produs la o altitudine cuprinsă între 50 şi 70 km, de la est la vest, deasupra zonei dintre Bucureşti şi Vrancea.

    Acest eveniment nu a produs pagube şi cel mai probabil meteoroidul a ars complet în atmosferă.

    Meteoroizii sunt resturi de materie de mărime mică (cu diametrul de până la 10 metri), rezultate în urma coliziunii dintre asteroizi sau a dezintegrării cometelor. În momentul contactului cu atmosfera, aceste particule dau naştere fenomenului optic numit meteor.

    Dacă bucăţi din meteoroizi ajung pe suprafaţa terestră, acestea sunt denumite meteoriţi.

    8 IANUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O scurgere toxică în sectorul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale a forţat astronauţii americani de la bord să izoleze modul lor şi să rămână peste noapte în sectorul rusesc. Aceasta ar putea duce la o ieşire în spaţiu neprogramată.
    Oficiali de la Agenţia Spaţială Rusă au anunţat că satelitul Kosmos-1220, un dispozitiv militar rus dezafectat, care era programat să se prăbuşească pe Pământ ieri, a ars la intrarea în atmosfera terestră, la ora 01:58 GMT.
    Un fenomen ciudat a fost observat pentru prima dată în timp real de astronomi: o erupţie, ca un fulger extrem de scurt, de unde radio de la o sursă necunoscută din spaţiul cosmic.
    Un puternic semnal radio, detectat de un telescop rusesc care analiza bolta cerească, prezintă caracteristici care sugerează o transmisie inteligentă, dar ar putea fi, la fel de bine, o interferenţă radio sau rezultatul unui fenomen natural.
    Asteroidul 2014-YB35, cu un diametru de 1000 metri, urmează să treacă în apropierea Pământului cu o viteză de peste 37000 kilometri pe oră.
    Atmosfera străveche de pe Marte era prea subţire pentru a putea să păstreze suprafaţa planetei constant caldă, motiv pentru care nu a existat apă sub formă lichidă în mod constant.