Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    NASA explică spoturile luminoase apărute pe Marte

    Imaginile luate pe Marte în regiunea Kimberley de roverul Curiosity de la NASA pe 2 şi pe 3 aprilie 2014 includ spoturi luminoase, care ar putea fi din cauza Soarelui care se reflectă de pe o suprafaţă de stâncă sau razelor cosmice care izbesc direct detectorul camerei, afirmă specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory.


    Punctul luminos apare spre orizont, în direcţia Vest - Nord-Vest de rover, ca şi Soarele care apune.

    Echipa de la Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California a declarat că astfel de imagini cu lumini se primesc în fiecare săptămână de la Curiosity.

    Şeful echipei care a construit şi care operează camera de navigare ce a luat imaginile, a explicat că razele cosmice care lovesc detectorul sau lumina solară reflectată sunt cele mai credibile explicaţii.

    Dacă pata luminoasă este dată de Soare, stânca în cauză ar putea fi pe creastă, la aproape 160 metri de poziţia roverului.

    Dacă un punct luminos apare pe imaginile stereo ale camerelor, sursa se poate determina mai repede. În această situaţie, deoarece spotul de lumină apare doar în camera din dreapta, va fi mai dificil.

    11 APRILIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului, numită Kepler 78b, la 700 de ani–lumină de noi, care se roteşte în jurul stelei sale în doar 8,5 ore. Planeta este şi foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, la doar de trei ori raza stelei, şi aceasta face ca temperatura la suprafaţa ei să fie de peste 2700 grade Celsius.
    Luna a luat naştere probabil prin coliziunea Pământului în formare cu un corp ceresc numit Theia, cu miliarde de ani în urmă. Analiza rocilor lunare aduse de astronauţii Apollo arată urme ale acestei planete.
    O echipă de specialişti de la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie, a descoperit organisme mici ce ar fi putut veni din spaţiu, după ce au trimis un balon special în stratosferă, la 27 km altitudine. Experimentul a avut loc în perioada ploii de meteoriţi numită Perseide şi se va repeta luna aceasta, în octombrie, pentru a coincide cu ploaia de meteoriţi adusă de cometa Haley.
    Un nou model privind modul în care se formează stelele a adus în prim plan ipoteza că majoritatea, dacă nu toate, ar avea cel puţin un frate.
    Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, a trecut între Pământ şi Soare pe 9 mai 2016, într-un tranzit care se întâmplă doar de 13 - 14 ori, într-o sută de ani.
    O rachetă privată a SpaceX, care avea o misiune de rutină de alimentare la Staţia Spaţială Internaţională, a explodat în aer la scurt timp după ce a fost lansată de la Cape Canaveral din Florida.