Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Luna s-a format prin coliziunea planetelor?

    GH. MĂNOIU | 4 IUNIE 2022

    Luna a luat naştere probabil prin coliziunea Pământului în formare cu un corp ceresc numit Theia, cu miliarde de ani în urmă. Analiza rocilor lunare aduse de astronauţii Apollo arată urme ale acestei planete.



    Luna. Foto: Gh. Mănoiu / Global Info.


    O analiză a compoziţiei izotopice a oxigenului conţinut în roci de pe Pământ şi de pe Lună făcută de cercetători de la University of Göttingen, Cologne şi Münster din Germania, a dovedit că rocile lunare conţin material extraterestru.

    Există o uşoară variaţie izotopică între cele două seturi de roci, care confirmă ipoteza impactului uriaş de formare a Lunii, conform căreia ea s-a format din resturile unei coliziuni între Pământ şi o proto-planetă, acum 4,5 miliarde de ani.

    Această proto-planetă numită Theia, s-a dezintegrat la impact şi a rezultat o mare de resturi care s-au amestecat cu cele de pe Pământ şi s-au coagulat formând Luna.

    Teoria este mai veche şi se potrivea cu simulările pe computer, dar aceste simulări arătau că Luna ar fi trebuit să fie formată în cea mai mare parte din resturi de la Theia, ori, analizele de până acum dovedeau că rocile lunare erau identice celor de pe Pământ, deci proveneau de pe Pământ. Analiza făcută la Göttingen este însă una nouă.

    Compoziţia izotopică a oxigenului este raportul dintre diferitele forme de oxigen şi este ca o amprentă digitală. Studiile făcute pe meteoriţi au arătat că aceste rapoarte sunt mult diferite de la un corp ceresc la altul.

    Dar amprentele celor două planete, Pământ şi Theia par aproape identice. O posibilitate este că Theia s-a format foarte aproape de Pământ. Sau Theia a fost mult mai mare decât sugerează modelele actuale.

    O teorie alternativă este că scoarţa şi mantaua Pământului au fost aruncate în spaţiu şi acestea au fost resturile din care s-a format Luna.

    Theia este o zeiţă din mitologia greacă, mama Selenei, zeiţă a Lunii.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de specialişti de la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie, a descoperit organisme mici ce ar fi putut veni din spaţiu, după ce au trimis un balon special în stratosferă, la 27 km altitudine. Experimentul a avut loc în perioada ploii de meteoriţi numită Perseide şi se va repeta luna aceasta, în octombrie, pentru a coincide cu ploaia de meteoriţi adusă de cometa Haley.
    Un nou model privind modul în care se formează stelele a adus în prim plan ipoteza că majoritatea, dacă nu toate, ar avea cel puţin un frate.
    Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, a trecut între Pământ şi Soare pe 9 mai 2016, într-un tranzit care se întâmplă doar de 13 - 14 ori, într-o sută de ani.
    O rachetă privată a SpaceX, care avea o misiune de rutină de alimentare la Staţia Spaţială Internaţională, a explodat în aer la scurt timp după ce a fost lansată de la Cape Canaveral din Florida.
    Sonda spaţială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a ajuns săptămâna aceasta la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto.
    Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară, conform celor mai recente imagini trimise de sonda New Horizons de la NASA, care se apropie de planeta pitică.