Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Rusia a lansat cu succes o rachetă Proton-M

    Agenţia Spaţială Rusă a anunţat lansarea, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a unei rachete Proton-M care a plasat pe orbită un satelit, primul succes pentru lansator după o înfrângere răsunătoare în luna mai.



    Proton-M pregătită de ridicare la verticală. Foto: alexpgp/Wikipedia (CC BY-SA 2.0)


    Racheta Proton-M a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la 00:23 ora Moscovei, purtând un satelit rusesc de comunicaţii. La 09:26, ora Moscovei, satelitul s-a separat de lansator şi a fost plasat pe orbită.

    Rusia a suspendat lansările de rachete Proton-M după ce pe 16 mai o rachetă nu a reuşit să plaseze pe orbită un satelit de comunicaţii construit pentru Rusia de către Airbus Defence and Space şi a ars în atmosferă.

    Lansatorul Proton a permis Rusiei să câştige milioane de dolari în fiecare an prin trimiterea de sateliţi în spaţiu, de către ţări occidentale şi asiatice, fiind o alternativă fiabilă şi mai puţin costisitoare la rachetele americane şi europene, dar versiunea îmbunătăţită Proton-M a întâmpinat o serie de probleme de ordin tehnic.

    28 SEPTEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Asteroidul 1950 DA, având un diametru de mai mult de un kilometru, ar putea să lovească Pământul pe 16 martie 2880, dacă nu îşi schimbă orbita, sau dacă nu este ajutat să se dezintegreze.
    In fotografiile facute de roverul Opportunity pe 28 martie 2013 se vad pete minerale argiloase intr-o stanca veche, pe marginea Craterului Endeavour, ceea ce sugereaza ca apa cu un pH neutru, favorabila vietii, a curs candva prin acea zona.
    Această imagine compusă a Pământului şi lunii sale, aşa cum se văd de pe Marte, combină cea mai bună imagine a Pământului cu cea mai bună imagine a Lunii din patru seturi de imagini luate de Mars Reconnaissance Orbiter.
    Misiunea Kepler de la NASA a anuntat descoperirea a doua sisteme planetare noi ce includ planete ce se afla in "zona locuibila" – plaja de distanta de la o stea unde temperatura la suprafata planetei ce orbiteaza ar putea fi potrivita ca apa sa existe in stare lichida. Cele doua sisteme planetare nou descoperite sunt Kepler-62 si Kepler-69.
    Oamenii de ştiinţă întocmesc o listă de asteroizi care ar putea fi prinşi şi traşi pe o orbită stabilă în jurul Lunii, ca parte a unui proiect ambiţios de explorare a acestor corpuri spaţiale de către astronauţi.
    Observaţiile spectroscopice ale lui Hubble au arătat un exces de oxigen şi hidrogen în zona polului sud al Europei, satelit al planetei Jupiter, semn al unor erupţii puternice de vapori de apă. Cercetările anterioare arătaseră existenţa unui ocean situat sub crusta groasă de gheaţă.