Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Gunoiul spaţial, un real pericol pentru sateliţi

    Primul nano-satelit al Africii de Sud, ZACUBE-1, a avut săptămâna trecută două întâlniri foarte strânse cu doi sateliţi dezafectaţi, după trei luni pe orbită.



    Gunoiul spaţial, un real pericol pentru sateliţi. Foto: NASA


    Nano-satelitul ZACUBE-1 a întâlnit, la o distanţă de 185 metri, satelitul rusesc dezafectat COSMOS 2151 deasupra Antarcticii. A doua întâlnire a avut loc la 85 metri de un alt satelit satelit rusesc dezafectat, METEOR 2-5, deasupra Braziliei.

    ZACUBE - 1 a fost dezvoltat de Cape Peninsula University of Technology şi a fost lansat pe 21 noiembrie 2013.

    Satelitul a supravieţuit celor două întâlniri, dar nici el, care nu are un sistem de propulsie şi deci nu poate să-şi modifice cursul sau altitudinea, şi nici sateliţii dezafectaţi nu pot fi manevraţi.

    Nano-satelitul măsoară numai 10x10x10 cm şi cântăreşte 1,2 kg. Funcţionează cu energia unui bec de 5 waţi şi are un far de înaltă frecvenţă care ajută la studierea propagării undelor radio prin ionosferă. El orbitează Pământul de 15 ori pe zi, la o altitudine de 600 km.

    Coliziunile accidentale de obiecte spaţiale sunt, totuşi, extrem de rare, numai două incidente fiind raportate de la începutul explorării spaţiului.

    22 MARTIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de la Universitatea Austin-Texas, din Statele Unite, a descoperit cea mai îndepărtată galaxie, şi în acelaşi timp, cea mai veche, ea formându-se la 700 milioane de ani după Big-Bang, adică atunci când Universul avea doar 5 la sută din vârsta sa de 13,8 miliarde de ani.
    O echipă de astronomi a descoperit o nouă planetă pitică în sistemul nostru solar. Ea este de 120 de ori mai departe de Soare decât Pământul.
    Agentia Spatiala din India a anuntat lansarea cu succes a rachetei PSLV-C20 (Polar Satellite Launch Vehicle) purtatoare a sapte sateliti. Racheta de 44,4 m inaltime, capabila sa transporte o masa de 229,7 t, a fost lansata de la centrul Sriharikota, situat pe o insula in largul coastelor statului indian Andhra Pradesh.
    Perseidele sunt un curent de meteori care apare în fiecare an în luna august. Anul acesta, maximul este în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii.
    Steaua KIC 8462852 fluctuează atât de mult în luminozitate, şi la intervale atât de neregulate, încât oamenii de ştiinţă nu reuşesc să determine ce cauzează acest fenomen.
    Cercetătorii chinezi cred că au determinat cauza emisiilor radio misterioase considerate "Semnale extraterestre" de către astronomi.