Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O insulă misterioasă pe Titan

    GH. MĂNOIU | 12 IULIE 2014

    Sonda Cassini a luat imagini cu o insulă pe Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de pe Titan, în timpul unei treceri pe lângă luna lui Saturn, dar aceasta dispăruse în momentul următoarei treceri.



    Ligeia Mare în culori false. Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell


    Aisberguri, valuri şi gaze barbotate în sus de pe fundul mării, mai degrabă decât o insulă vulcanică, sunt posibile explicaţii ale fenomenului, spun oamenii de ştiinţă.

    Titan este unul dintre locurile extraordinare din sistemul solar. Este presărată cu dune de hidrocarburi, lacuri alimentate de râuri de metan lichid şi etan. Atmosfera este groasă, cu aerul plin de cianuri letale.

    Titan funcţionează pe un ciclu de 30 de ani şi regiunea de nord a Lunii este de aşteptat să devină un loc mai dinamic pe măsură ce se apropie solstiţiul de vară din mai 2017. Acum este la jumătatea drumului între echinocţiul de primăvară din august 2009, la începutul primăverii şi solstiţiul de vară, la începutul verii. Este aproximativ ceea ce ar fi la noi începutul lunii mai.

    Cum pe Titan se apropie vara, mai multă energie solară va ajunge în emisfera nordică. Vânturile devin mai puternice, provocând o creştere a valurilor, o explicaţie pentru fenomenul dinamic observat.

    Mările şi lacurile de pe Titan sunt umplute cu metan şi etan. Acestea sunt gaze pe Pământ, dar la temperaturile de pe Titan de -180C, ele există în stare lichidă. Icebergurile pe Titan ar trebui să fie făcute dintr-un amestec congelat de metan şi etan.

    O altă explicaţie este că sonda Cassini a capturat barbotarea la suprafaţă de la o aerisire vulcanică submarină. Metanul abundent în atmosfera lui Titan trebuie să fie alimentat continuu, deoarece molecula poate exista doar pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi distrusă de razele UV. Activitatea vulcanică pe Titan rămâne unul dintre cei mai buni candidaţi pentru sursa de metan.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Fragmente dintr-o cometă au explodat peste sudul Spaniei luminând cerul ca o lună plină.
    Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună ce orbitează planeta Neptun. Luna, numită S/2004 N 1, cu puţin peste 19 km în diametru, este cea mai mică dintre cei 14 sateliţi ai planetei. Este atât de mică, incât a scăpat sondei spaţiale Vozager 2 care a trecut în 1989 pe lângă Neptun şi a fotografiat în amănunt sistemul de luni şi inele.
    Sonda Dawn, care survolează planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, a oferit mai multe indicii despre petele luminoase misterioase şi a dezvăluit existenţa unui vârf în formă de piramidă într-un peisaj relativ plat.
    Un asteroid destul de mare, care, dacă ar lovi planeta noastră ar genera un dezastru, se îndreaptă spre Pământ, dar va trece la 25 de milioane de kilometri, o distanţă mică la standardele spaţiului.
    In noaptea de 5 spre 6 mai, Luna s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant, fenomen numit Luna la perigeu. Acest fenomen a coincis cu faza de Luna Plina, care se produce o data la 29,5 zile. Simultaneitatea acestor doua fenomene, perigeu si Luna Plina, se produce o data pe an. Luna a mai fost la aceasta distanta de Pamant doar de cinci ori in ultimii 60 de ani, in anii 1955, 1974, 1992, 2005 şi 2011.
    Folosind telescopul elvetian Euler de 1,2 metri de la Observatorul ESO La Silla din Chile astronomii au descoperit un nou tip de stea variabila, bazandu-se pe detectarea modificarilor foarte mici de luminozitate a stelelor dintr-un grup.