Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    S-a descoperit un nou tip de stea


    Folosind telescopul elvetian Euler de 1,2 metri de la Observatorul ESO La Silla din Chile astronomii au descoperit un nou tip de stea variabila, bazandu-se pe detectarea modificarilor foarte mici de luminozitate a stelelor dintr-un grup.



    Roiul stelar NGC 3766. Foto: ESO


    Aceste observatii releva proprietati necunoscute ale acestor stele, care nu se incadreaza in teoriile actuale si ridica problema originii acestor variatii.

    S-a masurat regulat luminozitatea a mai bine de trei mii de stele din roiul stelar NGC 3766 pe o perioada de sapte ani. Acest grup de stele se afla la 7000 ani-lumina de Pamant, in constelatia Centaurus si se estimeaza a avea aproximativ 20 milioane de ani.

    36 de stele din grup au urmat un model neasteptat, avand mici variatii regulate ale stralucirii, la un nivel de 0,1% din luminozitatea normala. Aceste variatii au avut o durata cuprinsa intre doua ore si douazeci de ore.

    Multe stele sunt cunoscute ca fiind stele variabile sau pulsatorii, pentru ca isi schimba luminozitatea aparenta in timp. Luminozitatea acestor stele depinde intr-un mod complex de caracteristicile interiorului lor. Acest fenomen a dus la dezvoltarea unei ramuri a astrofizicii numita asteroseismologie, unde astronomii asculta vibratiile stelelor.

    Modelele teoretice actuale spun ca luminozitatea stelelor nu ar trebui sa varieze periodic la toate, astfel incat noua clasa de stele este o provocare pentru astrofizicieni.

    Desi cauza variabilitatii ramane necunoscuta, exista un indiciu: unele dintre stele par a fi intr-un proces de rotatie rapida, la mai mult de jumatate din viteza lor critica, la care stelele devin instabile si arunca materie in spatiu.

    GH. MANOIU | 20 IUNIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Quadrantidele sunt primul spectacol astronomic al anului. Este curentul de meteori cu maximum în ziua de 3 sau 4 ianuarie 2014.
    Radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud şi-a dovedit potenţialul dând primele sale imagini care dezvăluie 1300 de galaxii într-un colţ îndepărtat al Universului în care numai 70 de galaxii erau cunoscute până acum.
    Astronomii care urmăresc cu telescopul spaţial Hubble al NASA centura de asteroizi din sistemul nostru solar, au văzut un asteroid cu şase cozi ca de cometă, formate din praf, care radiază din el ca spiţele de la o roată.
    Cercetătorii de la Universitatea Paris-Sud şi CNRS cred că un asteroid a declanşat valuri de 150 metri atunci când a căzut într-un ocean ce ar fi existat în nordul planetei Marte în urmă cu trei miliarde de ani.
    Roverul chinez Yutu a intrat în cea de-a treia hibernare planificată, dar problemele pe care le are cu controlul părţii mecanice şi care ar putea paraliza vehiculul sunt încă nerezolvate.
    Pluto ar putea găzdui un ocean de apă noroioasă sub cea mai proeminentă formaţiune de suprafaţă a sa, cunoscută sub numele de "inima".