Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Pe Marte au avut loc cândva tsunami

    Cercetătorii de la Universitatea Paris-Sud şi CNRS cred că un asteroid a declanşat valuri de 150 metri atunci când a căzut într-un ocean ce ar fi existat în nordul planetei Marte în urmă cu trei miliarde de ani.



    Craterul Lomonosov.


    Craterul Lomonosov din câmpiile nordice ale planetei Marte ar putea fi crater de impact, deoarece se potriveşte cu depozitele provocate de tsunami identificate pe suprafaţa planetei.

    Oameni de ştiinţă cred că un ocean ar fi umplut cândva câmpia vastă care ocupă latitudinile nordice ale Planetei Roşii.

    Tot mai multe dovezi că valurile tsunami au spălat peste limita dintre zonele muntoase din sud şi zonele joase din nord contribuie la consolidarea ipotezei. Aceste urme ale uriaşelor valuri au fost anterior interpretate ca fiind cauzate de scurgeri de noroi, vulcani noroioşi, sau gheţari.

    Tsunami-ul marţian propus a călătorit 150 km în apele interioare, urcând la altitudini de aproximativ 100 metri.

    Două valuri succesive s-au format în timpul evenimentului. La început, un crater de 70 km în diametru a fost creat de impact. Acesta a expulzat un volum imens de apă, cu propagarea undei cu 60 metri pe secundă.

    Valul iniţial a avut aproximativ 300 metri înălţime. După doar câteva ore, valul tsunami a ajuns la paleo-ţărmul situat la câteva sute de kilometri de craterul de impact. Acest val gigantic a spălat peste dealuri, platouri și văi, lăsând în urmă depuneri.

    În cazul în care într-adevăr a existat un ocean pe Marte în urmă cu trei miliarde de ani, ar fi putut face Planeta Roşie un loc mai primitor pentru viaţă, ridicând speranţa că semnele biologice ale acestui fapt ar putea fi detectate astăzi.

    14 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Roverul chinez Yutu a intrat în cea de-a treia hibernare planificată, dar problemele pe care le are cu controlul părţii mecanice şi care ar putea paraliza vehiculul sunt încă nerezolvate.
    Pluto ar putea găzdui un ocean de apă noroioasă sub cea mai proeminentă formaţiune de suprafaţă a sa, cunoscută sub numele de "inima".
    Cercetătorii de la NASA au determinat că ciudata piatră ce seamănă cu o gogoaşă cu jeleu, numită Pinnacle Island şi care a produs o adevarată furtună în media acum ceva timp, este o bucată dintr-o stâncă mai mare care a fost ruptă şi mutată din loc atunci când roata roverului a trecut peste ea.
    Luna ar fi putut lua naştere prin coliziunea mai multor sateliţi mici, mai degrabă decât printr-un mare impact care a lovit Pământul.
    Astronomii au descoperit în apropierea planetei Neptun un obiect care se roteşte în jurul Soarelui pe o orbită perpendiculară pe planul celorlalte orbite planetare şi în direcţia opusă restului planetelor.
    Un asteroid despre care se crede că ar conţine 90 milioane tone de platină în nucleul său, precum şi alte materiale rare şi preţioase, va trece duminică în apropierea planetei noastre.