Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Roverul Opportunity a rezolvat misterul rocii de pe Marte


    Cercetătorii de la NASA au determinat că ciudata piatră ce seamănă cu o gogoaşă cu jeleu, numită Pinnacle Island şi care a produs o adevarată furtună în media acum ceva timp, este o bucată dintr-o stâncă mai mare care a fost ruptă şi mutată din loc atunci când roata roverului a trecut peste ea.



    Pinnacle Island Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.


    Piatra, de aproximativ 4 cm lăţime, de culoare albă cu centrul roşu, a apărut într-o imagine luată de rover pe 8 ianuarie 2014 într-un loc unde nu era prezentă într-o altă imagine luată cu patru zile în urmă. Studierea imaginilor recente arată piatra originală lovită de roata roverului, puţin mai sus de locul în care a apărut Pinnacle Island. Aceasta piatră are acelaşi aspect neobişnuit.

    Examinarea Pinnacle Island a arătat un nivel ridicat de sulf şi mangan, solubile în apă. Este probabil ca aceste elemente să fi fost acumulate în piatră prin acţiunea apei. Aceasta se putea întâmpla sub suprafaţa actuală a solului, fie aproape de suprafaţă, fie mai adânc în sol şi sub acţiunea eroziunii să fi ajuns la suprafaţă.

    Opportunity se va deplasa acuma spre sud şi în sus, pentru a investiga straturi de rocă expuse pe pantă, aproape de creasta împânzită de bolovani numită Abruptul McClure-Beverlin.

    S-a trecut de punctul de minim energetic al iernii marţiene şi de acum roverul va avea mai multă energie la dispoziţie, mai ales că vânturile recente au eliminat praful de pe panourile solare.

    16 FEBRUARIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Luna ar fi putut lua naştere prin coliziunea mai multor sateliţi mici, mai degrabă decât printr-un mare impact care a lovit Pământul.
    Astronomii au descoperit în apropierea planetei Neptun un obiect care se roteşte în jurul Soarelui pe o orbită perpendiculară pe planul celorlalte orbite planetare şi în direcţia opusă restului planetelor.
    Un asteroid despre care se crede că ar conţine 90 milioane tone de platină în nucleul său, precum şi alte materiale rare şi preţioase, va trece duminică în apropierea planetei noastre.
    O serie de noi masuratori ale compozitiei atmosferei planetei Marte, facute de roverul martian Curiosity, aduc dovezi cu privire la pierderea masiva a atmosferei originale.
    Astronomii de la Ruhr University Bochum din Germania şi Jagiellonian University din Polonia au descoperit o nouă galaxie în constelaţia Leu.
    Astronomii de la Universitatea de Stat Columbus din Ohio, Statele Unite, au descoperit o exoplanetă numită KELT-9b, cea mai fierbinte planetă gigantică de gaze care a fost găsită până acum.