Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Detalii despre trecutul planetei Marte

    GH. MANOIU | 29 MARTIE 2023

    O serie de noi masuratori ale compozitiei atmosferei planetei Marte, facute de roverul martian Curiosity, aduc dovezi cu privire la pierderea masiva a atmosferei originale.



    Roverul Curiosity. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Instrumentele de laborator din interiorul roverului Curiosity (SAM - Curiosity's Sample Analysis at Mars) au masurat abundenta diferitelor gaze si izotopi in mai multe probe ale atmosferei martiene.

    SAM verifica rapoartele dintre izotopii grei si usori de carbon si oxigen care formeaza cea mai mare parte a atmosferei planetei.

    Izotopii grei de carbon si oxigen sunt in cantitate mare in atmosfera rarefiata martiana, comparativ cu proportia in materia din care este facuta planeta Marte, asa cum se poate deduce din proportiiile in alte parti ale sistemului solar.

    Aceasta ofera dovezi pentru pierderea unei mari parti din atmosfera originala a planetei si de asemenea un indiciu cu privire la modul in care a avut loc pierderea.

    Faptul ca atmosfera s-a pierdut este aratat de raportul izotopic.

    Alti factori sugereaza de asemenea ca Marte a avut candva o atmosfera mult mai densa, cum sunt dovezile despre existenta apei lichide pe suprafata planetei cu mult timp in urma.

    Acum, atmosfera este mult rarefiata pentru ca apa sa persiste la suprafata.

    Imbogatirea in izotopi grei in dioxidul de carbon dominant, indica ca pierderea s-a produs pe la partea de sus a atmosferei si nu printr-un proces in care atmosfera inferioara sa fi reactionat cu solul.

    Curiosity a masurat si izotopii de hidrogen, care au dat acelasi rezultat, de pierdere a unei fractiuni substantiale din atmosfera originala.

    Imbogatirea cu izotopi grei a atmosferei pe Marte a fost anterior evaluata prin studierea meteoritilor martieni. Masuratorile indica o pierdere atmosferica in primul miliard de ani din istoria de 4,6 miliarde de ani a planetei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii de la Ruhr University Bochum din Germania şi Jagiellonian University din Polonia au descoperit o nouă galaxie în constelaţia Leu.
    Astronomii de la Universitatea de Stat Columbus din Ohio, Statele Unite, au descoperit o exoplanetă numită KELT-9b, cea mai fierbinte planetă gigantică de gaze care a fost găsită până acum.
    Astronomii care lucreaza cu telescopul spatial Hubble de la NASA au dedus culoarea unei planete care orbiteaza o stea aflata la 63 ani-lumina. Privita direct, planeta ar arata ca un punct albastru, amintind de culoarea Pamantului vazut din spatiu.
    Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat de oxizi de mangan în solul marţian, ceea ce indică existenţa unei cantităţi mai mari de oxigen în atmosfera timpurie a lui Marte.
    O mare minge de foc a luminat cerul deasupra statului american Pennsylvania, deplasându-se cu o viteză de peste 72000 kilometri pe oră.
    Satelitul NASA destinat studiului bioxidului de carbon din atmosfera terestra s-a prabusit in ocean, la scurt timp de la lansare .