Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un asteroid cu cozi de cometă

    GH. MANOIU | 30 SEPTEMBRIE 2022

    Astronomii care urmăresc cu telescopul spaţial Hubble al NASA centura de asteroizi din sistemul nostru solar, au văzut un asteroid cu şase cozi, ca de cometă, formate din praf, care radiază din el ca spiţele de la o roată.



    Asteroidul P/2013 P5. Foto: NASA


    Spre deosebire de ceilalţi asteroizi care se văd ca nişte puncte mici de lumină, acest asteroid, numit P/2013 P5 seamănă cu un aspersor ce se roteşte. Şi mai mult decât atât, cozile îşi schimbă structura.

    P/2013 P5 scoate praf periodic. Astronomii cred că este posibil ca viteza sa de rotaţie să fi crescut până la valoarea la care suprafaţa a început să fie aruncată afară.

    Ei nu cred că cozile sunt rezultatul unui impact, deoarece nu s-a văzut o cantitate mare de praf aruncată dintr-odată în spaţiu.

    Modelarea făcută pe calculator la Max Planck Institute for Solar System Research din Lindau, Germania, a arătat că cozile s-au format prin evacuarea de praf.

    Până în prezent, asteroidul a pierdut cam 100 până la 1000 tone de praf, o mică parte din masa sa, el având un nucleu care măsoară cam 430 metri lăţime, deci o masă de mii de ori mai mare decât praful ejectat.

    Se va continua urmărirea asteroidului pentru a vedea dacă ejectarea de praf se face în plan ecuatorial, ceea ce ar duce la concluzia că se face printr-un proces de rotaţie. Şi asta ar putea fi un motiv pentru care asteroizii mici mor.

    Deoarece pe orbite similare cu a lui P/2013 P5 există multe fragmente de coliziune, se presupune că acest asteroid este un fragment dintr-un asteroid mai mare care s-a rupt într-o coliziune in urmă cu aproximativ 200 milioane de ani.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea Paris-Sud şi CNRS cred că un asteroid a declanşat valuri de 150 metri atunci când a căzut într-un ocean ce ar fi existat în nordul planetei Marte în urmă cu trei miliarde de ani.
    Roverul chinez Yutu a intrat în cea de-a treia hibernare planificată, dar problemele pe care le are cu controlul părţii mecanice şi care ar putea paraliza vehiculul sunt încă nerezolvate.
    Pluto ar putea găzdui un ocean de apă noroioasă sub cea mai proeminentă formaţiune de suprafaţă a sa, cunoscută sub numele de "inima".
    Cercetătorii de la NASA au determinat că ciudata piatră ce seamănă cu o gogoaşă cu jeleu, numită Pinnacle Island şi care a produs o adevarată furtună în media acum ceva timp, este o bucată dintr-o stâncă mai mare care a fost ruptă şi mutată din loc atunci când roata roverului a trecut peste ea.
    Luna ar fi putut lua naştere prin coliziunea mai multor sateliţi mici, mai degrabă decât printr-un mare impact care a lovit Pământul.
    Astronomii au descoperit în apropierea planetei Neptun un obiect care se roteşte în jurul Soarelui pe o orbită perpendiculară pe planul celorlalte orbite planetare şi în direcţia opusă restului planetelor.