Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Fragmente dintr-o cometă au explodat deasupra Spaniei

    Fragmente dintr-o cometă au explodat peste sudul Spaniei luminând cerul ca o lună plină, săptămâna trecută.



    Encke - imagine în infraroşu luată de Spitzer Space Telescope.


    Fragmente din cometa Encke au intrat în atmosfera Pământului cu viteza de o sută de kilometri pe oră pe 28 octombrie 2015, în jurul orei 3:05 (ora locală). Mingea de foc s-a îndreptat spre nord-est, înainte de a se stinge la o altitudine de 25 kilometri deasupra Mediteranei.

    O mică parte a cometei se crede că a supravieţuit impactului cu atmosfera şi a aterizat în mare, un fenomen foarte rar. Calea cometei a fost urmărită de observatoare astronomice din Almeria şi Sevilla.

    Un al doilea fragment a explodat în apropiere de Madrid, în noaptea de miercuri.

    Pe 6 octombrie 2015, la primele ore ale dimineţii, fragmente din Encke au luminat Strâmtoarea Gibraltar.

    2 NOIEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună ce orbitează planeta Neptun. Luna, numită S/2004 N 1, cu puţin peste 19 km în diametru, este cea mai mică dintre cei 14 sateliţi ai planetei. Este atât de mică, incât a scăpat sondei spaţiale Vozager 2 care a trecut în 1989 pe lângă Neptun şi a fotografiat în amănunt sistemul de luni şi inele.
    Sonda Dawn, care survolează planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, a oferit mai multe indicii despre petele luminoase misterioase şi a dezvăluit existenţa unui vârf în formă de piramidă într-un peisaj relativ plat.
    Un asteroid destul de mare, care, dacă ar lovi planeta noastră ar genera un dezastru, se îndreaptă spre Pământ, dar va trece la 25 de milioane de kilometri, o distanţă mică la standardele spaţiului.
    In noaptea de 5 spre 6 mai, Luna s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant, fenomen numit Luna la perigeu. Acest fenomen a coincis cu faza de Luna Plina, care se produce o data la 29,5 zile. Simultaneitatea acestor doua fenomene, perigeu si Luna Plina, se produce o data pe an. Luna a mai fost la aceasta distanta de Pamant doar de cinci ori in ultimii 60 de ani, in anii 1955, 1974, 1992, 2005 şi 2011.
    Folosind telescopul elvetian Euler de 1,2 metri de la Observatorul ESO La Silla din Chile astronomii au descoperit un nou tip de stea variabila, bazandu-se pe detectarea modificarilor foarte mici de luminozitate a stelelor dintr-un grup.
    Quadrantidele sunt primul spectacol astronomic al anului. Este curentul de meteori cu maximum în ziua de 3 sau 4 ianuarie 2014.