Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    S-a descoperit o nouă lună a planetei Neptun


    Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună ce orbitează planeta Neptun. Luna, numită S/2004 N 1, cu puţin peste 19 km în diametru, este cea mai mică dintre cei 14 sateliţi ai planetei. Este atât de mică, incât a scăpat sondei spaţiale Vozager 2 care a trecut în 1989 pe lângă Neptun şi a fotografiat în amănunt sistemul de luni şi inele.



    Sistemul de luni şi inele al lui Neptun. Foto: NASA, ESA, M. Showalter/SETI Institute


    Mark Showalter de la Institutul SETI în Mountain View, California, a studiat inelele din jurul lui Neptun şi a constatat că în mai mult de 150 de fotografii realizate de Hubble între anii 2004 şi 2009 apare un punct alb, la peste 105000 km de planetă, între orbitele lunilor Larissa şi Proteus. Acest punct este S/2004 N 1 şi face o rotaţie completă în jurul lui Neptun la fiecare 23 de ore.

    Noua lună, nu mai mare ca o metropolă, are o luminozitate de o sută de milioane de ori mai mică decât cea mai mică stea care poate fi văzută cu ochiul liber.

    Cea mai mare lună a lui Neptun, Triton, care este aproape de mărimea Lunii noastre, ar putea fi o planetă pitică de gheaţă capturată din centura Kuiper de la marginea exterioară a sistemului solar. Această captură ar fi rupt orice sistem de sateliţi pe care l-ar fi avut iniţial planeta. Probabil că lunile ce orbitează acum s-au format după ce Triton s-a stabilit pe orbita sa retrogradă neobișnuită.

    Telescopul spațial Hubble este un proiect de colaborare între NASA și Agenția Spațială Europeană iar gestionarea telescopul este făcută de Goddard Space Flight Center al NASA, din Greenbelt, Maryland.

    GH. MANOIU | 22 AUGUST 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda Dawn, care survolează planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, a oferit mai multe indicii despre petele luminoase misterioase şi a dezvăluit existenţa unui vârf în formă de piramidă într-un peisaj relativ plat.
    Un asteroid destul de mare, care, dacă ar lovi planeta noastră ar genera un dezastru, se îndreaptă spre Pământ, dar va trece la 25 de milioane de kilometri, o distanţă mică la standardele spaţiului.
    In noaptea de 5 spre 6 mai, Luna s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant, fenomen numit Luna la perigeu. Acest fenomen a coincis cu faza de Luna Plina, care se produce o data la 29,5 zile. Simultaneitatea acestor doua fenomene, perigeu si Luna Plina, se produce o data pe an. Luna a mai fost la aceasta distanta de Pamant doar de cinci ori in ultimii 60 de ani, in anii 1955, 1974, 1992, 2005 şi 2011.
    Folosind telescopul elvetian Euler de 1,2 metri de la Observatorul ESO La Silla din Chile astronomii au descoperit un nou tip de stea variabila, bazandu-se pe detectarea modificarilor foarte mici de luminozitate a stelelor dintr-un grup.
    Quadrantidele sunt primul spectacol astronomic al anului. Este curentul de meteori cu maximum în ziua de 3 sau 4 ianuarie 2014.
    Radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud şi-a dovedit potenţialul dând primele sale imagini care dezvăluie 1300 de galaxii într-un colţ îndepărtat al Universului în care numai 70 de galaxii erau cunoscute până acum.