Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    A fost filmată o erupţie gigantică de material solar

    Cel mai nou observator solar de la NASA, Interface Region Imaging Spectrograph, sau IRIS, a prins în detalii extraordinare o ejecţie de masă coronală, sau CME, care s-a ridicat de pe suprafaţa Soarelui pe 9 mai 2014.



    Erupţia gigantică de material solar. Foto: NASA.


    IRIS, lansat în iunie 2013, a trebuit să fie poziţionat spre respectiva zona a Soarelui cu cel puţin o zi înainte. Cercetătorii se concentrează pe o regiune activă şi aşteaptă să vadă, cu puţin noroc, un CME.

    Câmpul vizual pentru imaginile luate este de aproximativ cinci Pământuri larg şi aproape şapte Pământuri şi jumătate înălţime.

    Viteza particulelor supraîncălzite emise de coroana Soarelui este de aproape 2,5 milioane de kilometri pe oră.

    2 IUNIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda spaţială Voyager 1 de la NASA a atins, după 36 de ani, spaţiul interstelar, la aproximativ 19 miliarde km de Soare. Voyager călătoreşte de aproape un an prin gaz ionizat prezent în spaţiul interstelar, în afara balonului solar, dar într-o zonă în care efectele Soarelui mai sunt încă prezente.
    Robotul Philae de pe sonda spaţială europeană, Rosetta, a coborât pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, în încercarea de a aduce lumină în misterele ce învăluie aceste relicve ale sistemului nostru solar.
    Un meteorit de origine marţiană care a căzut pe Pământ şi a fost descoperit în 2011 în deşertul Sahara a dus la descoperirea unor detalii noi, surprinzătoare, despre Planeta Roşie.
    Motorul satelitului Foton M4, cu mai multe experimente la bord, a încetat să mai răspundă la comenzile centrului de control de la sol.
    Un nou studiu, care combină măsurătorile efectuate de satelitul Maven aflat pe orbită în jurul Plantei Roşii şi de roverul Curiosity de pe suprafaţa sa indică faptul că pe Marte a existat cândva o atmosferă ce ar putea rivaliza chiar şi cu ceea ce vedem astăzi pe Pământ.
    Robotul Philae, lansat de pe sonda Rosetta, a reuşit să transmită date de pe cometa 67P inainte de a rămâne fără energie şi a intra în modul stand-by.