Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Rusia a abandonat misiunea care trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională

    Rusia a abandonat naveta spaţială fără pilot care trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Nava cargo Progress M-27M, care transporta aproape 3 tone de bunuri, nu a putut să acosteze pe ISS, din cauza problemelor apărute după lansarea de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, marţi.



    Staţia Spaţială Internaţională.


    Problemele tehnice au determinat cargobotul, de 51 milioane dolari, sa iasă de sub control la scurt timp după ce a ajuns pe orbita preliminară.

    Epava navei Progress M-27M este de aşteptat să ardă când va reintra în atmosferă şi este puţin probabil să ajungă pe Pământ. Traiectoria coborârii indică faptul că elementele structurale ale navei nu vor ajunge la suprafaţa Pământului.

    Resturi de dimensiuni mici vor ateriza probabil între 5-7 mai 2015, dar experţii nu vor şti exact unde vor cădea decât peste cel puţin două zile.

    Nava Progress orbitează în prezent la aproximativ 197 km deasupra Pământului, potrivit site-ului de urmărire prin satelit n2yo.com.

    Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională nu are probleme din cauza acestui incident, el având suficiente provizii.

    1 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un asteroid mic, numit DA14, va trece aproape de Pamant pe 15 februarie 2013. El va fi atat de aproape de Pamant incat orbita sa va fi in interiorul inelului satelitilor de comunicatii si geostationari, dar majoritatea satelitilor, inclusiv Statia Spatiala internationala vor fi sub orbita sa. Asteroidul se va afla la distanta cea mai mica de Pamant, de 27700 km, la ora 21:24 ora Romaniei si se va deplasa cu 7,8 km/secunda in directia sud-nord in raport cu Pamantul.
    Super Luna este de fapt Luna plină la perigeu, fenomenul astronomic de suprapunere a fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale, rezultând cea mai mare dimensiune aparentă a discului lunar aşa cum se vede de pe Pământ.
    Oamenii de ştiinţă au calculat că Marte va zdrobi mica sa lună Phobos, un eveniment ce va avea loc peste milioane de ani.
    De la primii sateliti trimisi pe Luna s-a observat un fenomen ciudat: aparatele ce orbitau in jurul Lunii coborau spre orbita lunara cand treceau pe deasupra unor cratere sau bazine de impact, si se ridicau apoi spre orbita initiala.
    Viitorii coloniştii ai Planetei Roşii ar putea mânca ridichi, mazăre, secară şi tomate produse local.
    Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr al Universităţii din Copenhaga spun că Marte are mii de gheţari îngropaţi sub suprafaţa sa prăfuită, care conţin suficientă apă îngheţată cât să acopere planeta cu un strat de gheaţă gros de 1,1 metri.